Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na okrogli mizi »Zdravje je naše največje bogastvo«

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo

Kako lahko Slovenci kot narod prispevamo na globalnem trgu biofarmacije, je bilo ključno vprašanje okrogle mize »Zdravje je naše največje bogastvo«. Na dogodku je sodelovala tudi dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo.

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić na okrogli mizi o zdravstvu

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić na okrogli mizi o zdravstvu

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je poudarila: »Priložnost Slovenije vidim v specializaciji. Med področji, kjer se Slovenci lahko pohvalimo je področje umetne inteligence (UI). S številom strokovnjakov na prebivalca na tem področju se uvrščamo nad evropsko povprečje in to število še naprej raste. Smo tudi odlična destinacija za prototipiranje, vendar predstavljamo premajhen trg za globalno rast. Prednost majhnosti vidim v inoviranju – s pomočjo raziskav, prototipiranja in seveda globalnega sodelovanja lahko ulovimo največje igralce na tem področju in z našimi znanji prispevamo k razvoju tudi na globalni ravni. Podporo bo pri tem zagotovil tudi sprejet Nacionalni program za UI (NpUI), kjer Slovenija jasno in nedvoumno izraža svoj interes za okrepitev vseh aktivnosti na področju UI.«

Na okrogli mizi »Zdravje je naše največje bogastvo«, ki predstavlja prvo točko enotedenskega obiska kubanske delegacije BioCubaFarma, sta spregovorila dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, in Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Okrogle mize so se udeležili tudi zainteresirani posamezniki, predstavniki globalnih podjetij in ekosistema v biofarmaciji.

Napredek inovacij v biofarmaciji zahteva združitev treh področij znanja, in sicer znanstveno odličnost, sposobnost regulacije in podjetniško konkurenčnost. Slovenija ima vsa tri področja sorazmerno dobro pokrita, okrogla miza pa je odpirala vprašanja o nadaljnjih korakih Slovenije na globalnem trgu. Pomembne so spodbude za sodelovanje med biotehnologijo in digitalnim, med razvijalci in terenom, zasebnim in javnim ter tudi med narodi in ljudmi. Slovenija se lahko prav tako pohvali z vrhunskimi znanstveniki, dvema močnima farmacevtskima družbama, valom malih in srednje velikih podjetij v tej industriji ter velikim bazenom znanja. Kar nam manjka, je predvsem sinhronizacija med različnimi vejami znanosti, industrijo, gospodarstvom, digitalizacijo in zdravstvom.