Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na slavnostni akademiji dolenjskih vinogradnikov

Ministrica Irena Šinko se je v petek, 21. oktobra, udeležila svečane akademije Zveze društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVS). Dogodek je potekal ob praznovanju 50 letnice delovanja zveze, udeležili pa so se ga številni dolenjski vinogradniki in vinarji ter drugi predstavniki tega sektorja.
Ministrica stoji za govorniškim pultom in govori-

Ministrica Irena Šinko | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. .

1 / 3

Dogodka v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu so se udeležili dolenjski vinogradniki in vinarji ter predstavniki lokalnih skupnosti vseh 18ih občin cvičkove dežele. Ministrica Irena Šinko je zbrane nagovorila in jim poudarila, da se Slovenija ne more primerjati z vinarskimi velesilami po pridelanih količinah vina. »Lahko pa se postavimo ob bok najboljšim z vrhunsko kakovostjo, kar med drugim dokazujejo številna priznanja na evropskih in svetovnih ocenjevanjih«. Nadalje je izpostavila ključen nacionalni dokument za izvajanje skupne kmetijske politike v prihodnjem programskem obdobju 2023–2027, ki ga je ministrstvo skupaj z deležniki več kot dve leti aktivno pripravljalo in ga je vlada konec prejšnjega meseca potrdila.  »Verjamem, da ste v postopkih javne obravnave strateškega načrta strateški načrt bodoče skupne politike svoje predloge in pobude podali tudi vinogradniki in vinarji. Le na tak način bomo lahko skupaj pripomogli k večji  konkurenčnosti panoge in prepoznavnosti Slovenije kot vinorodne dežele«.

Ministrica je poudarila tudi zavedanje pomena pridelave vina za Slovenijo na Ministrstvu za kmetijstvo. »Skupaj z vinarji bomo še naprej iskali najboljše načine, kako tej panogi najbolje pomagati pri obstoju in bodočem razvoju. Ključnega pomena pa je, da vinogradniki in vinarji nastopate enotno, med sabo sodelujete, si izmenjujete dobre prakse in izkušnje ter usklajeno sodelujete tudi pri oblikovanju zakonodaje in ukrepov, ki so v pomoč panogi«.

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske združuje vinogradniška društva iz območja Dolenjske in Posavja. Društva v zvezi uresničujejo skupne interese na področju pridelave, negovanja in prometa dolenjskega posebneža Cvička in ostalih vin s tega območja. ZDVD je včlanjenih 32 vinogradniških društev, skupaj preko 5000 vinogradnic in vinogradnikov. 18. junija 2022 je minilo 50 let od ustanovitve Društva vinogradnikov Dolenjske.