Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na otvoritvi Konzulata Republike Slovenije in poslovnem seminarju v mestu Fukui na Japonskem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Samuel Žbogar je skupaj s častnim konzulom Republike Slovenije Tetsujem Shindom in visokimi predstavniki državnih, regionalnih in lokalnih oblasti nagovoril udeležence svečane otvoritve Konzulata Republike Slovenije v mestu Fukui na Japonskem, ki ga bo vodil g. Shindo. V okviru obiska je sodeloval tudi na poslovnem seminarju o informacijsko-tehnoloških rešitvah in vesoljskih tehnologijah.

"Japonska je ena izmed pomembnejših partneric Slovenije v Aziji. Letos obeležujemo tudi 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, partnerstva in prijateljstva med državama, ki sta v teh letih vzpostavili trdne politične odnose ter povečali kulturno in gospodarsko izmenjavo," je v nagovoru poudaril državni sekretar Žbogar. Dodal je še, da japonska podjetja v Sloveniji vidijo velik potencial za nadaljnje priložnosti in naložbe, ki so se v zadnjem desetletju povečale za desetkrat.

Glavni nalogi Konzulata sta promocija Slovenije in pomoč pri navezovanju stikov na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, izobraževalnem in športnem področju. Na konzulatu bodo lahko za pomoč zaprosili tudi slovenski državljani in pravne osebe na območju, ki obsega celotno prefekturo Fukui. Sodelovanje z mestom Fukui se je razvilo na podlagi prijaznega sprejema slovenskih reprezentanc v času priprav na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu.

Ob tej priložnosti je bil organiziran tudi poslovni seminar o informacijsko-tehnoloških rešitvah in vesoljskih tehnologijah, katerega namen je bil predstaviti slovensko poslovno okolje in priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Državni sekretar je skupaj s predstavniki Javne agencije Spirit Slovenija, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter slovenskima podjetjema CosyLab in SkyLabs predstavil aktivnosti in dosežke slovenskega vesoljskega sektorja. Slovenski predstavniki so udeležence seznanili tudi s poleti slovenskih satelitov Nemo HD, TriSat in TriSat-R. Predstavljena je bila tudi instalacija "človeške centrifuge" v Nordijskem centru Planica, enem izmed treh raziskovalnih centrov Evropske vesoljske agencije s takšno napravo.  Izkušnje in dosežke na področju vesoljskih tehnologij sta predstavili tudi japonski podjetji Nesty in Seiren.

Poslovno srečanje je bilo organizirano s strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu in Konzulata Republike Slovenije v mestu Fukui.