Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. oktobra 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 11.59 so v naselju Trnovci, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Trnovci in Savci nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ormož.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 17.30 sta v naselju Pobegi v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 17.48 je na cesti 1. Maja v Kranju osebno vozilo zapeljalo na rob parkirišča. Gasilci GARS Kranj so nasedlo vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, posuli po iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom vozilo dvignili nazaj na parkirišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.06 je v Šubičevi ulici v Ljubljani v parkirni hiši starejšemu vozniku postalo slabo, nakar je nekontrolirano nadaljeval vožnjo, drsel ob steni garažne hiše in trčil v kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč osebi pri izstopu iz vozila. Zaradi zadimljenosti garaže so gasilci upravnici garažne hiše predlagali vklop prezračevalnega sistema. Poškodovanca so reševalci prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.29 sta na Dolenjski cesti v naselju Lavrica, občina Škofljica, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so pregledali in zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.39 sta na cesti Solkan–Plave, občina Kanal ob Soči, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 17.49 je na cesti Tolmin–Most na Soči, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulator na vozilu, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Tolmin. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.24 je v industrijski coni Fužine, občina Kamnik, zagorela surovina v silosu v skladišču proizvodnega podjetja. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so varovali okolico silosa, preprečili širitev požara in ga pogasili. Gasilci PGD Šmarca so bili v pripravljenosti. Na kraju je ostala požarna straža.

Izpostava Maribor

Ob 15.35 so v naselju Črešnjevec v občini Slovenska Bistrica gorela kuhinjska napa v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Pragersko so požar, ki je poškodoval kuhinjo, pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.20 se je v naselju Dobravica, občina Šentjernej, kadilo iz kurilnice stanovanjske hiše zaradi okvare na elektroniki kurilne naprave. Gasilci PGD Šentjernej so izključili peč in prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.48 je v naselju Apnenik pri Boštanju, občina Sevnica, gorelo drevo ob cesti. Gasilci PGD Boštanj so požar pogasili in preprečili nadaljnje širjenje požara v bližnji gozd.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.51 je v naselju Murski Črnci, občina Tišina, gorela podrast. Gasilci PGD Murski Črnci in Tišina so požar, ki se je razširil na približno devet kvadratnih metrov, pogasili, požarišče prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.00 je v bližini naselja Goč, občina Vipava, na zapuščenem kurišču gorel odpadni les. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili in območje dodatno zalili z vodo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.15 so v naselju Šentjanž pri Dravogradu, občina Dravograd, na deponiji ponovno zagoreli sekanci. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so s pomočjo delovnega stroja prekopali sekance in pogasili posamezna žarišča.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.28 se je v Ulici Jožeta Kopitarja v Brezovici med izvajanjem gradbenih del poškodoval podzemni plinovod. Gradbeni delavci so zaprli glavni podzemni ventil na začetku ulice pred prihodom gasilcev PGD Brezovica pri Ljubljani, Vnanje Gorice in GB Ljubljana. Gasilci so preventivno  stanovalce umaknili iz stanovanjskih objektov v neposredni bližini uhajanja plina, začasno zaustavili dela na železniški progi in zavarovali območje. Na lokaciji sta bila dežurna delavca energetike Ljubljana, ki sta prevzela sanacijo poškodovanega plinovoda.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.13 so na Jenkovi cesti v Velenju iz poškodovanega vozila iztekale motorne tekočine. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, vozišče posuli in ga očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.19 so ob reki Črnuščici v gozdu na vodovarstvenem območju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili 20 litrski sod odpadnega olja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.03 je na Ljutomerski cesti v Gornji Radgoni na bencinskem servisu iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, vozilo odstranili na bližnje parkirišče ter nevtralizirali in očistili izteklo gorivo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.32 je v Želimljah v občini Škofljica občan na podstrešju lope v vojaškem škornju našel dve ročni bombi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko – Ljubljanske regije sta bombi italijanske in jugoslovanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničila v bližini kraja najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.16 so pri izviru reke Vipave, občina Vipava, pri arheoloških izkopavanjih našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 6,35 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 13.10 sta v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 11 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.02 so v ulici Šalek v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili ujeti osebi.

Izpostava Kranj

Ob 9.20 so v naselju Zadraga, občina Naklo, gasilci PGD Duplje iz vodohrana prečrpali okoli 150 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 so na cesti Avče–Testeni, občina Kanal ob Soči, gasilci PGD Kanal razžagali in odstranili  podrto drevo.

Ob 16.49 se je na cesti Kanal–Lig, občina Kanal ob Soči, podrlo drevo, ki so ga razžagali in odstranili gasilci PGD Kanal.

Izpostava Postojna

Ob 16.49 so v naselju Štjak, občina Sežana, gasilci PGD Štjak nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše v reševalno vozilo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/