Skoči do osrednje vsebine

Žensko podjetništvo velik potencial za gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V Ljubljani je potekalo srečanje podjetnic začetnic treh generacij programa ABC podjetništva, ki od leta 2019 deluje pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in gospodarskega ministrstva. Udeležilo se ga je več kot 150 žensk, nekatere med njimi so na podjetniško pot šele dobro stopile, druge so se na njej že soočile z izzivi, ki jih uspešno premagujejo, tretje pa na svoji samostojni poslovni poti že žanjejo uspehe. Zbrane podjetnice so se strinjale, da sta jim ravno usposabljanje in finančna spodbuda zelo pomagala pri ustanovitvi podjetja in zagonu poslovanja.
V.d. direktorja SPIRIT pred polno dvorano poslušalcev
1 / 3

Vloga in pomen ženskega podjetništva v gospodarstvu je izjemno pomembna, saj predstavlja velik potencial za gospodarsko rast in nova delovna mesta. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se skupaj s SPIRIT Slovenija tega zelo dobro zavedajo, zato že vrsto let izvajajo programe za spodbujanje ženskega podjetništva.


V letih 2016 do 2018 smo s programi podjetniškega usposabljanja in subvencijo v višini 5.000 evrov podprli 1261 brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki so se v istem obdobju tudi samozaposlile. »V letu 2019 smo zasnovali spletni program podjetniškega usposabljanja za podjetnice začetnice ABC Podjetništva. Z njim smo želeli ponuditi priložnost za razvoj podjetniških kompetenc ženskam iz vse Slovenije, ki imajo podjetniško vizijo in željo po podjetniškem udejstvovanju. Doslej ga je uspešno zaključilo že skoraj 1000 podjetnic začetnic,« je uvodoma pojasnil Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija. Te se po uspešno zaključenem usposabljanju lahko prijavijo na natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic. »Strokovna komisija je letos na natečaju izbrala kar 112 odličnih poslovnih modelov podjetnic začetnic ter jih nagradila s finančno spodbudo v višini 3000 evrov. Natečaj izvajamo že četrto leto in podjetnice so nad programom navdušene, saj jim nudi pestro paleto novih podjetniških znanj.«


Danes kar tretjina delovno aktivnih žensk v Sloveniji deluje kot samostojna podjetnica, poleg tega v letu 2021 v Sloveniji beležimo 43,9 odstoten delež nastajajočih in novih podjetnic, kar je zelo spodbudno. »Verjamemo, da so k temu bistveno pripomogle aktivnosti, ki jih izvajamo preko SPIRIT Slovenija in so namenjene izključno ženskam na začetku poslovne poti, je povedala Marlen Skarlovnik, vodja sektorja za podjetništvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Rezultati našega dela pa so vidni tudi širše – mednarodna podjetniška raziskava iz leta 2021 (angleško: Global Enterpreneurship Monitor - GEM) namreč navaja, da se zgodnja podjetniška aktivnost žensk v Sloveniji povečuje že četrto leto zapovrstjo. Še posebej spodbudno je dejstvo, da smo bili po tem indeksu v letu 2012 med najslabšimi državami, sedaj pa smo boljši od povprečja evropskih držav v okviru GEM.«

Današnji dogodek z naslovom "Nadgrajujemo znanje in delimo izkušnje" je bil zasnovan kot razstavni prostor s predstavitvijo izdelkov in storitev udeleženk ter mreženjem, namenjen pa je bil udeleženkam zadnjih treh generacij usposabljanja.