Skoči do osrednje vsebine

Na Poslovni konferenci PPL 2021 ministrica o pomenu tehnologije 5G za gospodarstvo in družbo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Naše aktivnosti temeljijo na »gradnji zaupanja v digitalne tehnologije, zagotavljanju dostopa do širokopasovnega omrežja in ustrezne računalniške opreme, usposabljanju na področju digitalnih kompetenc, predstavitvi digitalnih javnih storitev, ciljni rabi odprtih podatkov in posledično višji kakovosti življenja«, je na današnji poslovni konferenci v okviru panela »5G priložnosti v Sloveniji« Podravsko podjetje leta 2021 v organizaciji časopisne hiše Večer poudarila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica Emilija Stojmenova Duh na panelu poslovne konference PPL 2021

Ministrica Emilija Stojmenova Duh na panelu poslovne konference PPL 2021

Podjetje Večer mediji d.o.o. je danes v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico v sklopu projekta Podravsko podjetje leta organiziralo poslovno konferenco PPL. Osrednja tematika je bila  tehnologija 5G in priložnosti, ki jih nove tehnologije prinašajo za gospodarstvo in družbo. Gostje konference so bili predstavniki gospodarstva, podjetniki in predstavniki odločevalcev.

Na uvodnem panelu »5G priložnosti v Sloveniji« je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh govorila o osrednjih izzivih, s katerimi se na področju digitalne preobrazbe v Sloveniji srečuje. Izpostavila je implementacijo strateškega dokumenta »Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030«, ki bo omogočil širšo vzpostavitev omrežja 5G. Hkrati bo Služba gradila zaupanje državljanov in podjetij do digitalnih tehnologij, kar je predpogoj za uspešno digitalno transformacijo, v smislu razumevanja prednosti digitalizacije in digitalnih tehnologij ter njihove uporabe. V ospredje je postavila tudi dvig digitalnih kompetenc in s tem povezanim zmanjševanjem digitalnega razkoraka med državljani ter varno upravljanje in vodenje odprtih podatkov in izboljšanje javnih digitalnih storitev.

»Cilj je, da bi operaterji do konca leta 2025 z omrežjem 5G pokrili najmanj 75 odstotkov prebivalcev posameznega mesta,« je razložila ministrica Emilija Stojmenova Duh. »Vedno moramo v ospredje postaviti človeka in ga ozavestiti o prednostih, ki jih tehnologija in digitalne storitve prinašajo. Kot država lahko pomagamo, ne zgolj finančno ampak tudi z zakonodajo. Zato smo pred kratkim sprejeli Zakon o elektronskih komunikacijah.«

Na panelu so sodelovali še Marjana Senčar Srdič, A1 Slovenija, vodja tehnologij interneta stvari in inovacij, Matjaž Beričič, direktor tehnologije in razvoja (PE Digitalne rešitve) v S&T Iskratel, in Gordana Kisilak, vodja javnih zadev in korporativnega komuniciranja, Huawei Technologies Slovenija.