Skoči do osrednje vsebine

Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo naznanil zagon pobude za talente na področju inovacijsko intenzivnih tehnologij

V torek, 11. oktobra, je na Vrhu EIT, ki je potekal v Bruslju, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel uradno naznanila zagon pobude Evropski inštitut za inovacije - EIT za talente na področju inovacijsko intenzivnih tehnologij, ki je tudi ena od vodilnih pobud iz Novega evropskega programa za inovacije.

Z zagonom pobude (v angleščini) želi Evropska komisija do leta 2025 usposobiti 1 milijon talentov na področju inovacijsko intenzivnih tehnologij (angleško deep-tech), s čimer bi zagotovili dostop do bogatega bazena tehnoloških talentov v vseh državah članicah za soočanje z najbolj perečimi izzivi našega časa.

EIT bo pobudo za talente na področju inovacijsko intenzivnih tehnologij gradil prek zavez za sodelovanje (angleško pledges). K sodelovanju vabijo sledeče zainteresirane partnerje:  

  • ponudnike izobraževanj in usposabljanj. Organizacije, ki ponujajo izobraževanja in usposabljanja ter so neposredno odgovorne za izpopolnjevanje in prekvalifikacijo talentov. Ponudniki izobraževanja in usposabljanja do neke mere predstavljajo stran ponudbe, čeprav nimajo monopola nad izobraževanjem in usposabljanjem na tem področju.
  • podjetja ali združenja podjetij. Podjetja, ki uporabljajo ali razvijajo inovacijsko intenzivne tehnologije. To so lahko zagonska ali uveljavljena podjetja. Podjetja lahko podpirajo proces s ponudbo usposabljanja v podjetju, mentorstvom, odprtimi inovacijskimi tekmovanji in drugimi načini podpore. Vključiti jih je treba neposredno, saj predstavljajo stran povpraševanja. Običajno imajo tudi obsežno funkcijo usposabljanja osebja in pogosto sponzorirajo študijske programe.
  • finančne partnerje. Organizacije, ki financirajo inovacije na področju inovacijsko intenzivnih tehnologij in lahko vključujejo financiranje izobraževanja in usposabljanja. To so lahko podjetja tveganega kapitala, angelski investitorji. Če je financer organizacija iz javnega sektorja, se jo obravnava kot institucionalnega partnerja.
  • države članice in institucionalne partnerje. Države članice ter druge vladne in neprofitne organizacije, agencije na ravni EU in nacionalni ravni ter druge vodilne mednarodne organizacije, kot so Evropska investicijska banka - EIB, Evropski investicijski sklad - EIF, Evropska banka za obnovo in razvoj - EBRD in druge.

Zainteresirani, ki bi želeli sodelovati pri razvoju programov usposabljanj bodo lahko izbirali med različnimi kategorijami zavez kot so izvedba usposabljanj, razvoj vsebinskih programov, finančna podpora, diseminacija.