Skoči do osrednje vsebine

Seja Sveta Vlade RS za korporativno upravljanje

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V prostorih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj zasedal Svet Vlade RS za korporativno upravljanje, ki mu predseduje državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan.

Glavna tema zasedanja je bil predlog novele Zakona o gospodarskih družbah, ki je bila julija v javni razpravi. S predlogom novele Zakona o gospodarskih družbah se v slovenski pravni red prenašata dve evropski direktivi s področja digitalizacije in mobilnosti, ki obetata več digitaliziranih postopkov ustanavljanja družb in podružnic tujih podjetij, prinašata pa tudi nova pravila glede čezmejnih združitev, delitev in preoblikovanj. V duhu digitalizacijske direktive so tudi določbe o virtualnih in elektronskih skupščinah, novela sistemskega zakona na področju družb in podjetnikov pa prinaša še nekaj izboljšav obstoječih zakonskih določb. Svet je bil soglasen, da mora Slovenija pri prenos določb evropskih direktiv zasledovati cilj primerljive pravne ureditve z našimi trgovinskimi partnericami.

Člani sveta so se seznanili tudi z novostmi, ki jih v zahtevo za nefinančno poročanje gospodarskih družb prinaša Direktiva glede poročanja podjetij o trajnostnosti. Direktiva je tik pred uveljavitvijo in bo v naslednjih slabih dveh letih prenesena v slovenski pravni red. V sklepnem delu seje so se seznanili še s predlogom Direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti, ki je še v nastajanju.

Sestava sveta glede na zastopane institucije ostaja enaka, prav tako ostaja namestnik predsednika sveta gospod Gorazd Podbevšek iz Združenja nadzornikov Slovenije.