Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na 60 letnici Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite praznuje 60 let. Na slovesnosti je zbrane nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič.

Začetki Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite so tesno povezani s športno dejavnostjo vojaških vojnih invalidov. Postopoma se je njena dejavnost širila tudi na druge invalide in na njihove novo nastajajoče organizacije. Danes Zveza skrbi za razvoj okolja, v katerem lahko športnice in športniki invalidi razvijajo svoje talente.

»Športnice in športniki sodite med najprodornejše ambasadorje Slovenije v svetu. Z vašimi uspehi se lahko vedno pohvalimo, vaša imena lahko vedno ponosno izgovarjamo. Zato je pomembno, da je poskrbljeno za okolje, v katerem lahko razvijate svoje talente, in Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite že 60 let skrbi za to. Iskrene čestitke in hvala za vaše delo. Hvala predvsem za to, da rušite stereotipe, kdo je lahko športnica oz. športnik. To je bistvo športa – da nas povezuje, uči sodelovanja, vztrajnosti,« je v slovesnem nagovoru dejal minister dr. Papič.

Športnice in športniki invalidi pa se ne posvečajo le športu, temveč tudi motiviranju ljudi, saj dokazujejo, da ni nič nemogoče. »Posebej bi izpostavil vaš program »Paralimpijski šolski dan«, ki na osnovnih in srednjih šolah otrokom oziroma mladostnikom približa športnice in športnike invalide. Pa ne le to, hkrati razbijate mite in tabuje o invalidnosti. Naj omenim še vaš »Paralimpijski tabor za družine«, ki je pomagal že številnim družinam, da so našle pravo pot pri športni dejavnosti njihovih otrok,« je dejal minister. Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskemu paralimpijskemu komiteju se je zahvalil za oranje ledine na področju športa invalidov, in ji zaželel uspešno delo še naprej.