Skoči do osrednje vsebine

Strokovnjaki o novih orodjih in pristopih za čimprejšnjo najdbo pogrešanih oseb

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je z nagovorom odprla mednarodno konferenco o pogrešanih osebah s posebnim poudarkom na pogrešanih otrocih in pogrešanih starejših osebah. Dvodnevno srečanje v Ljubljani poteka pod okriljem evropske mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (angleško Police Expert Network on Missing Persons – PEN-MP), ki deluje v okviru delovne skupine za organe pregona Sveta EU in v sodelovanju z mednarodno fundacijo Amber Alert Europe.

Na začetku je strokovnjake nagovorila ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in poudarila: "Na Ministrstvu za notranje zadeve in v slovenski policiji dajemo problematiki pogrešanih oseb pomemben poudarek. Sama – tudi na podlagi lastne izkušnje – menim, da gre za eno najtežjih oblik policijskega dela. Še zlasti ko gre za pogrešanega otroka kot najranljivejšega v naši družbi. V primeru pogrešanega otroka policija nemudoma aktivira vse svoje sile in zmožnosti z namenom, da ga najdejo čim prej, živega in nepoškodovanega."

"V slovenski policiji ponovno organiziramo zelo pomembno srečanje policijskih in drugih strokovnjakov s področja pogrešanih oseb iz 25 evropskih držav. Naš skupen pristop krepi možnosti, da pogrešane osebe čim prej vrnemo domov. S sprejetimi sklepi Sveta o izboljšanju čezmejnega sodelovanja smo nadgradili operativno delo in obravnavo pogrešanih oseb prvič postavili na zemljevid evropske varnostne arhitekture za doseganje večje varnosti v Evropi," je dejal vodja Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe in vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte Damjan Miklič. Področje pogrešanih oseb je bilo namreč ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021. V tem času so slovenski strokovnjaki dosegli velik uspeh, saj so pripravili in dosegli dogovor med vsemi državami članicami EU o naboru ukrepov za izboljšanje čezmejnega policijskega sodelovanja na področju pogrešanih oseb.

"Vsak starš pozna občutek panike, ko svojega otroka naenkrat izgubi izpred oči. Na srečo jih večina hitro najde svojega otroka. Vendar se taki dogodki ne končajo vedno srečno. Policijski organi v Evropi vsako leto prejmejo 300.000 prijav pogrešanih otrok. Marsikaterega od teh odpeljejo čez mejo," je dejal Frank Hoen, ustanovitelj in predsednik organizacije Amber Alert Europe. "Če želimo povečati možnosti, da pogrešanega otroka rešimo, potem moramo nujno okrepiti sodelovanje med policijami v evropskih državah, obenem pa razvijati nova orodja in postopke."

Namen mednarodne konference je prenos znanja, praks in izkušenj, dolgoročni cilj pa ostaja skupni evropski pristop k obravnavi pogrešanih oseb in izboljševanje standardov dela na tem področju. Zato bodo strokovnjaki na konferenci poleg aktualnih primerov obravnavali tudi orodja in sodobne pristope pri iskanju pogrešanih oseb, kot so odkrivanje zavajanja v preiskavah pogrešanj, zavarovanje materialnih sledi ter uporaba DNK-profiliranja in metode stabilnih izotopov, pristop in komunikacija z dementnimi pogrešanimi ter komuniciranje v primeru pogrešanih otrok, ki so žrtve kaznivih dejanj.

Ena od tem na konferenci bo tudi vzpostavitev sistema za hiter odziv (Amber Alert) v najbolj nevarnih oziroma najbolj ogrožajočih primerih pogrešanih otrok. Namenjen je čim prejšnjemu obveščanju javnosti o pogrešitvi in pozivanju, da vsi po svojih zmožnostih pomagajo pri iskanju pogrešanega otroka. Za uspešno dosego tega cilja je treba v čim krajšem času razširiti informacijo o pogrešanem otroku med čim več ljudi na določenem območju. Policija po opravljeni oceni tveganja zaprosi medije ali druge nosilce objavljanja informacij, da kar najhitreje razširijo obvestilo o rizičnem pogrešanju otroka.

Policije nekaterih evropskih držav imajo vzpostavljeno tovrstno sodelovanje s podjetjem Meta Inc., kmalu pa se jim bo pri uporabi sistema Meta Amber Alert v njihovih družbenih omrežjih Facebook in Instagram pridružila tudi slovenska policija. Emily Vacher iz Meta Inc. je poudarila: "S slovensko policijo se resno pogovarjamo o možnosti uporabe sistema Meta Amber Alert za pridobivanje informacij v primeru pogrešanih otrok. Pregovorno je za vzgojo otroka potrebna cela vas, mi pa dodajamo, da je potrebna cela vas, da zaščitimo naše otroke. Prepričani smo, da bo novo sodelovanje pripomoglo prav k temu."

Poleg policijskih strokovnjakov iz več kot 25 evropskih držav, Avstralije, Kanade in Združenih držav Amerike na konferenci sodelujejo tudi predstavniki Interpola, Europola, Frontexa, Delovne skupine za organe pregona, bavarske policije ter policijskih akademij iz Ljubljane, Zagreba in Spodnje Saške v Nemčiji. Prisotni so tudi predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva RS in tujih organizacij, kot so Meta Inc. iz ZDA, Locate International iz Velike Britanije in Univerza Ludvika in Maksimiljana v Münchnu.

Ob robu konference se je ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar sestala z ustanoviteljem in predsednikom fundacije Amber Alert Europe Frankom Hoenom. V pogovoru, ki je potekal v prijetnem vzdušju, sta se strinjala, da sta Ministrstvo za notranje zadeve in slovenska policija pomembna partnerja fundaciji Amber Alert. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje na področju pogrešanih oseb, ki velja za eno težjih oblik policijskega dela in pri katerem je mednarodno sodelovanje izjemnega pomena.