Skoči do osrednje vsebine

Minister Brežan z ekipo na predaji podnebne štafete

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Uroš Brežan, državni sekretar Uroš Vajgl in glavna pogajalka Slovenije za podnebne spremembe Tina Kobilšek so se udeležili podnebne štafete »Čas se izTEKa – podnebni tek« (angleško Running Out of Time – RooT 2022), najdaljše in najbolj množične podnebne iniciative.
Logotip na oblačilih
1 / 3

Predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, z ministrom Urošem Brežanom na čelu, so štafetno palico prevzeli v Volčji Dragi, in sicer od Italije ter prekolesarili prvo etapo štafetne poti v Sloveniji. Gre za 7.767 kilometrov dolgo potovanje podnebne štafete skozi 18 držav na okolju prijazen način, s tekom, kolesarjenjem in jadranjem. Podnebna štafeta se je začela 30. septembra v Glasgowu na Škotskem, zaključila pa se bo 6. novembra v Egiptu, ko se začne Podnebna konferenca COP27.

»Podnebne spremembe so tu in ni več dvoma, da nam res zmanjkuje časa. Zato sem danes tukaj s svojo ekipo, da osvetlim nujnost podnebnih ukrepov in podprem sporočilo, skrito v štafetni palici. Navdušen sem, da se bom pridružil tisočim tekačem, kolesarjem in jadralcem v tej epski podnebni štafeti, predvsem pa sem zadovoljen nad vključitvijo mladih, ki nam s svojimi inovativnimi idejami kažejo pot v bolj trajnostno prihodnost in vključujočo družbo. Osebno se bom zavzel, da bomo to sporočilo prenesli tudi svetovnim voditeljem na COP27,« je povedal minister Uroš Brežan.

Državni sekretar Uroš Vajgl si vsak dan prizadeva biti zgled in tudi v praksi zasledovati filozofijo trajnostnega razvoja, zato vsak dan in ob vsaki priložnosti izbere kolo namesto avtomobila. »V Sloveniji emisije toplogrednih plinov v prometnem sektorju žal še vedno naraščajo, kar je deloma posledica uporabe osebnih vozil in prevelikega števila potovanj na kratke razdalje,« poudarja državni sekretar.

»Naš svet se segreva, to ni iluzija, ampak dejstvo, mimo katerega ne moremo. Izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe, se ne nanašajo le na zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, ampak od nas zahtevajo prilagajanje na več področjih. Za njihovo reševanje potrebujemo napredno razmišljanje, dosledne politike in financiranje, ki nam bodo pomagali doseči neto ničelne emisije,« je povedala glavna podnebna pogajalka Tina Kobilšek.