Skoči do osrednje vsebine

Zavod Dob izvedel kulturno - izobraževalno vsebino za obsojence

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni smo v četrtek, 29. septembra 2022, izvedli obisk Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju.

Ogleda muzeja se je udeležilo devet obsojencev, ki so jih spremljali strokovni delavci – pedagogi. V sprejemnici muzeja smo si ogledali garderobo rudarjev ter razstavo fotografij in kratko predstavitev nastankov rudnikov v Sloveniji. Po uvodnem delu je vodič v podzemnem muzeju, ki se nahaja 157 metrov pod zemljo, obiskovalcem približal življenje rudarjev nekoč in danes. V podzemnih rovih smo si lahko ogledali slikovito predstavitev dela rudarjev, predstavljena nam je bila zgodovina Premogovnika Velenje, seznanili smo se s knapovskim življenjem. S pomočjo avdio-vizualne opreme so nas popeljali po vseh deloviščih nekdanjega premogovnika. Uprizorili so tudi trenutek eksplozije in zrušenja debelih lignitnih plošč v premogovniku, ob simulaciji nesreče pa obiskovalci nismo mogli ostati ravnodušni. Ob koncu obiska smo se sodelujoči popeljali še s podzemno železnico.

Donacijo vstopnic je odobrila komisija za dodelitev donatorskih, sponzorskih in oglaševalskih sredstev Premogovnika Velenje, kateri se za donacijo ob tej priložnosti znova zahvaljujemo. Veseli nas, da lahko tudi s pomočjo zunanjih partnerjev sledimo poslanstvu zapora in obsojence usmerjamo v kvalitetne, kulturne vsebine in pridobitev novih izkušenj, ki bodo lahko prispevale k njihovi uspešnejši vrnitvi v družbo po prestani kazni.