Skoči do osrednje vsebine

Svetovni zaporniški turnir v šahu

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je 13. oktobra 2022 sodeloval na drugem Medkontinentalnim spletnim ekipnim prvenstvom v šahu za zaprte osebe, ki je potekal pod okriljem Šahovske zveze Slovenije.

Na tekmovanju je v ekipi slovenskih predstavnikov sodelovalo pet obsojencev: štirje iz Odprtega oddelka Slovenska vas in eden iz zaprtega dela zavoda. Vsem je bil z namenom udeležbe na turnirju podeljen namenski izhod.

Pred izvedbo tekmovanja so predstavniki Šahovske zveze Slovenije obiskali zavod ter preverili znanje igranja šaha pri obsojencih ter izvedli trening. Igra na tekmovanju se je odvila na platformi chess.com. Ekipo so sestavljali štirje igralci in rezerva, tempo igranja je bil 10 minut + 5 sekund. Kvalifikacije so se odvile po skupinah, pri čemer se je slovenska ekipa pomerila v skupini z Grčijo, Romunijo, Bolgarijo, Združenim kraljestvom/Jersey, Nizozemsko, Anglijo in Zimbabve. Dve najvišje uvrščeni ekipi sta si priborili nastop v finalu, ki je potekal naslednji dan. Slovenski ekipi se je priložnost finala izmuznila za las, saj so si delili drugo mesto, vendar po dodatnih kriterijih postali tretje uvrščeni.