Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Samuel Žbogar nagovoril udeležence 68. zasedanja Mednarodne komisije za kitolov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Začel se je plenarni del 68. zasedanja Mednarodne komisije za kitolov (angleško International Whaling Commission - IWC), ki bo trajal do 21. oktobra 2022, letos pod predsedovanjem Slovenije. Prisotne visoke predstavnike ter številne delegate držav pogodbenic in predstavnike nevladnih delegacij je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Samuel Žbogar, skupaj z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom in županom občine Piran Đeniem Zadkovićem.
Državni sekretar Samuel Žbogar med nagovorom

Državni sekretar Samuel Žbogar med nagovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Samuel Žbogar je na zasedanju poudaril močna mednarodna prizadevanja Slovenije na področju okolja, ki povezujejo podnebno, vodno in prehransko varnost. Pozval je h krepitvi odpornosti oceanov in učinkovitemu mednarodnemu upravljanju z njimi. Izpostavil je tudi številne mednarodne pobude Slovenije, na čelu s kandidaturo za Varnostni svet Združenih narodov, ki okolje postavlja na vrh varnostne agende.

Na letošnjem zasedanju bodo delegacije iz okrog 70 držav potrjevale delo in priporočila znanstvenega odbora ter odbora za ohranjanje, ki obravnavajo glavne grožnje kitom in delfinom ter njihovemu okolju, kot so neželeni prilov v ribiške mreže, zapletanje v odvrženo ribiško in drugo opremo, nasedanje, trke z ladjami, podvodni hrup, onesnaženje, odpadki v morju, vpliv podnebnih sprememb ter koraki za ustanovitev zavarovanih območij.

Bistven poudarek tokratnega zasedanje je na ustanovitvi zavarovanega območja za kite, kjer se kitolov ne izvaja ('whale sanctuary') v južnem Atlantiku in sprejemu resolucij o zmanjšanju vpliva onesnaženja s plastiko v morju, o prehranski varnosti v povezavi s kiti ter o korakih za ponovno uvedbo komercialnega kitolova.