Skoči do osrednje vsebine

Državljani bodo prejeli začetna gesla za aktivacijo nove elektronske osebne izkaznice

Državljani Republike Slovenije, ki so po 28. marcu 2022 pridobili novo osebno izkaznico, bodo te dni v poštne nabiralnike prejeli začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN, s čimer bodo elektronsko osebno izkaznico lahko pričeli uporabljati tudi za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje.
Zadnja stran osebne izkaznice, kjer je elektronski čip za aktivacijo

Novo osebno izkaznico bomo lahko uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN bomo uporabnikom začeli pošiljati danes, v ponedeljek, 17. oktobra 2022. Tako bodo prvi začetna gesla prejeli predvidoma v torek. Gre za skoraj 300.000 oseb, zato bo pošiljanje trajalo nekaj dni.

Odslej bo pošiljanje začetnih gesel potekalo redno, kot je bilo načrtovano. Vsak, ki bo naročil novo osebno izkaznico, bo začetno geslo prejel po pošti nekaj dni po prejemu osebne izkaznice oziroma skupaj z osebno izkaznico, če jo bo dvignil na upravni enoti ali diplomatsko-konzularnem predstavništvu (DKP).

Državljani bodo elektronsko osebno izkaznico lahko uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje. Njena uporaba v elektronskih storitvah, ki za prijavo uporabljajo SI-PASS, bo možna takoj, prilagoditev ostalih elektronskih storitev pa bo izvedena postopoma.

Če bomo novo osebno izkaznico uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, jo moramo pred prvo uporabo aktivirati (to storimo samo enkrat in za to potrebujemo enkratno geslo, ki ga prejmemo po pošti oziroma prevzamemo na upravni enoti). Ko osebno izkaznico aktiviramo, začetnega gesla več ne potrebujemo. Za redno uporabo si namreč v postopku aktivacije nastavimo svojo kodo PIN.

Uporaba bo možna z uporabo čitalnika pametnih kartic in programske opreme IDProtect Client na operacijskih sistemih Windows in Mac. V kratkem bo na voljo tudi mobilna aplikacija na pametnih telefonih, ki bo služila kot čitalnik elektronske osebne izkaznice ter orodje za upravljanje in uporabo elektronske osebne izkaznice. Mobilna aplikacija bo dostopna v trgovinah App Store, Google Play in App Gallery.

Po korakih

Aktivacija elektronske osebne izkaznice:

  1. namestimo programsko opremo eOIActivator;
  2. vstavimo osebno izkaznico v čitalnik;
  3. vnesemo začetno geslo, ki smo ga dobili v ovojnici;
  4. vnesemo kodo CAN (6-števk, ki so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice);
  5. nastavimo svojo kodo PIN.

Uporaba elektronske osebne izkaznice za prijavo v e-storitev:

  1. namestimo programsko opremo IDProtect Client;
  2. vstavimo osebno izkaznico v čitalnik;
  3. prijavimo se v e-storitev, ki omogoča prijavo z elektronsko osebno izkaznico (če storitev to zahteva, vnesemo svojo kodo PIN).

Uporaba elektronske osebne izkaznice za elektronski podpis:

  1. namestimo programsko opremo IDProtect Client;
  2. vstavimo osebno izkaznico v čitalnik;
  3. v programu, kjer oblikujemo elektronski podpis (na primer bralnik dokumentov PDF ali podpisna komponenta) izberemo kvalificirano potrdilo za e-podpis in vnesemo svojo kodo PIN.

Opomba: Če uporabnik pred aktivacijo izgubi začetno geslo, lahko elektronsko osebno izkaznico aktivira s kodo PUK, za katero mora dati zahtevek na upravni enoti ali DKP.

Pomembno: Aktivacija elektronske osebne izkaznice oziroma prva nastavitev kode PIN se naredi zgolj enkrat. Aktivirane elektronske osebne izkaznice ni mogoče ponovno aktivirati.

Kodo PIN bo nato uporabnik uporabljal pri prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju.

Ob tem dodajamo, da tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prilagaja svoje sisteme, tako da bo v prihodnje lahko posameznik pri obisku zdravstvenih ustanov namesto kartice zdravstvenega zavarovanja uporabil svojo novo osebno izkaznico. Za to uporabo aktivacija elektronske osebne izkaznice ni potrebna. Uporaba nove osebne izkaznice za namene identifikacije v zdravstvenih storitvah je predvidena v prvi polovici prihodnjega leta.

Terminologija.

Dodatne informacije o elektronski osebni izkaznici in programska oprema so dostopni na spletni strani Državnega centra za storitve zaupanja.

Podpora uporabnikom je na voljo preko Enotnega kontaktnega centra: tel.: 080 2002 ali e-pošti: ekc@gov.si