Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji se bo odprla Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Vlada je potrdila sodelovanje Slovenije v projektu Evropske pisarne za izobraževanje na področju vesolja (angleško European Space Education Resource Office – ESERO). Projekt je oblikovala Evropska vesoljska agencija (angleško: European Space Agency – ESA) z namenom povečati interes med mladimi za nadaljnje izobraževanje na področju naravoslovnih znanj.

Podjetja v Sloveniji so večkrat izpostavila, da jih pri njihovi rasti ovira pomanjkanje visoko usposobljenega kadra na tehničnih področjih. V okviru projekta ESERO se pripravlja in spodbuja vključevanje vsebin s področja vesoljskih tehnologij v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje. Projekt se predvsem osredotoča na osnovnošolsko in srednješolsko šolanje, saj je ESA ugotovila, da otroci pogosto izgubijo svoj interes za tehnične poklice prav v tem obdobju.

V Sloveniji bo ESERO pisarna vzpostavljena v okviru Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), ki celostno povezuje vsebine vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj ter informacijsko komunikacijske tehnologije. V svojih številnih centrih po Sloveniji daje poudarek učenju na prostem, na temah trajnostnega in tehnološkega razvoja, raziskovanja vesolja in Zemlje ipd.

V projektu bo sodeloval tudi Center Hermana Potočnika Noordunga, katerega poslanstvo je med drugim promocija vesoljskih tehnologij in povezovanje podjetij in drugih institucij, ki delujejo na področju razvoja vesoljskih tehnologij.

V okviru projekta ESERO se bo opravil pregled obstoječih kurikulumov osnovnih in srednjih šol, nato pa se bo pripravil načrt ter materiali za vključitev vsebin s področja vesolja. Aktivnosti za projekt bodo od leta 2023  financirane 50 % s strani ESE, 50 % sredstev pa bosta zagotovila Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (30.000 evrov) ter Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport (67.800 evrov).