Skoči do osrednje vsebine

Tudi druga družina sodelavca - prevajalca Slovenske vojske v Afganistanu je končno na varnem

Danes je po daljšem prizadevanju ministrstev za obrambo in zunanje zadeve ter drugih organov in služb ter partnerjev iz tujine na Letališče Jožeta Pučnika prispela osemčlanska družina drugega sodelavca Slovenske vojske iz skupine 14 državljanov Islamske republike Afganistan, ki ima na podlagi izraženega interesa Republike Slovenije izdana dovoljenja za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji.

Ministrstvo za obrambo ob tej priložnosti izraža zahvalo vsem, ki so predano sodelovali pri reševanju družine iz zelo nevarnega in nepredvidljivega okolja. Republika Slovenija je na ta način izpolnila svojo moralno dolžnost za pomoč ljudem v stiski in življenjski ogroženosti, ki so za Slovensko vojsko, Republiko Slovenijo in mednarodno skupnost naredili veliko dobrega. Predvsem smo veseli, da nam je iz ženskam nenaklonjenega in mladim deklicam izredno nevarnega okolja uspelo rešiti šest žensk, med njimi štiri mladoletna dekleta.

Nadaljnji postopki njihove integracije v naši državi bodo enaki kot za prvo družino afganistanskega sodelavca Slovenske vojske, ki je v Slovenijo prispela avgusta lani.