Skoči do osrednje vsebine

Po dveh letih obujamo dialoške skupine – vabilo k prijavi

Na Ministrstvu za kulturo ponovno obujamo strukturiran dialog s ključnimi deležniki v kulturi. Potem ko po več kot desetletju delovanja skupin prejšnje vodstvo ministrstva te prakse ni nadaljevalo, danes objavljamo javni vabili k sodelovanju v delovnih skupinah za trajni dialog za javne zavode ter samozaposlene in druge delavce v kulturi, CNVOS pa bo izvedel postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij za delovno skupino s tega področja.

Ministrstvo za kulturo bo z deležniki vodilo dialog v sklopu treh delovnih skupin: za nevladne organizacije, javne zavode in samozaposlene ter druge delavce in delavke v kulturi. Poleg samostojnega dela je predvideno, da se vse tri skupine občasno tudi srečajo in skupaj razpravljajo o ključnih horizontalnih temah, ki se tičejo celotnega sektorja. Delovne skupine bo koordiniral Direktorat za razvoj kulturnih politik.

Delovne skupine za trajni dialog s ključnimi deležniki, ki so v javnosti znane tudi kot dialoške skupine, so eden od ključnih instrumentov, s katerimi lahko strokovna javnost spremlja in razpravlja o izpolnjevanju koalicijskih zavez s predstavniki ministrstva. Hkrati je to prostor izmenjave mnenj, predlogov in smernic razvoja kulturnih politik, mesto prenosa dobrih praks in gradnje vključujočih kulturnih politik.  

Delovno skupino za trajni dialog s samozaposlenimi in drugimi delavci v kulturi širimo, saj se zavedamo, da na področju kulturno-kreativnega sektorja delujejo ljudje z raznolikimi delovnimi in zaposlitvenimi statusi, ki imajo v kontekstu rastoče prekarnosti različne potrebe. Te želimo mapirati tudi prek omenjene širitve dosedanje delovne skupine, ki se je prvenstveno osredotočala na delo samozaposlenih v kulturi, in skupaj oblikovati ustrezne ukrepe.   

Novost med delovnimi skupinami je tudi skupen prostor dialoga s predstavniki različnih javnih zavodov, s katerimi želimo razpravljati o prečnih vprašanjih kulturnih politik z njihovega področja.

Izbor predstavnikov nevladnih organizacij v delovni skupini s tega področja smo prepustili Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), skladno z dolgoletnimi zahtevami civilne družbe in najvišjimi standardi avtonomnega odločanja. CNVOS, ki je horizontalna organizacija, ki združuje nevladnike z vseh področji delovanja, bo skladno s svojim poslovnikom izvedel ustrezen postopek, ki ga lahko spremljate prek njihove spletne strani.

Z obuditvijo strukturiranega dialoga s ključnimi deležniki v kulturi izpolnjujemo eno ključnih koalicijskih zavez o spoštljivem, trajnostnem in strokovnem dialogu s civilno družbo. 

Vabljeni k oddaji kandidature.