Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik: »Digitalne tehnologije morajo služiti ljudem«

Ministrstvo za javno upravo danes v Ljubljani gosti zasedanje Strokovne skupine za javno upravo in upravljanje, ki deluje v okviru Direktorata za podporo strukturnim reformam (angl. DG REFORM) pri Evropski komisiji. Srečanja s predstavniki Evropske komisije (EK), ki poteka v hotelu Intercontinental, se je udeležila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
Skupinska fotografija udeležencev zasedanja

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik s predstavniki Strokovne skupine za javno upravo in upravljanje pri Evropski komisiji | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Rdeča nit srečanja je razprava o glavnih izzivih za obvladovanje digitalnega prehoda tako v javni upravi kot tudi v celotni družbi. Udeleženci zasedanja bodo iskali odgovore na vprašanje, kaj so glavne potrebe upravljanja na tem področju, ki jih je mogoče izpolniti s podporo EK, pa tudi s sodelovanjem med državami članicami.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je v pozdravnem nagovoru izrazila zadovoljstvo, da se je tako pomemben direktorat Evropske komisije odločil, da prvo tematsko srečanje te strokovne skupine izvede v Ljubljani, še posebej s tako pomembno in aktualno temo, kot je digitalni prehod. Ob tem je poudarila, da je digitalno transformacijo javnih uprav, ki je potekala že v zadnjem desetletju, pospešil izbruh pandemije, zato smo se javne uprave držav članic znašle pred novimi izzivi. Kljub vsem oviram in prilagoditvam na nove načine komuniciranja smo morali zagotavljati nemoten dostop javnih storitev, istočasno pa je bilo treba nadgrajevati znanje in digitalne veščine med zaposlenimi in na tem področju opolnomočiti tudi uporabnike.

»Hitra digitalizacija in optimizacija delovnih procesov je pokazala, kako agilna in odzivna je lahko uprava, ki mora biti na voljo vsem državljanom, še posebej v času stiske. To je temeljni namen javne uprave. 'Digitalno' ni več samo modna beseda, temveč koncept, ki se vedno bolj vključuje v naše vsakdanje življenje in ponuja pot naprej. Javni servis se je v marsičem uspešno spopadel z nepredvidenimi izzivi in ​​s tem izboljšal svoj ugled med državljani, zato je treba pridobljene pozitivne izkušnje in prakse ohraniti, jih medsebojno deliti ter razvijati naprej,« je dejala ministrica ter dodala: »Pri digitalni transformaciji poleg infrastrukture in nadgradnje procesov ne smemo pozabiti na ljudi. Tehnologije so dobre le, če služijo ljudem, če so postavljane na način, da jih ljudje lahko uporabljajo. Kot javna uprava imamo pomembno poslanstvo, da na eni strani zagotavljamo javne storitve na najbolj optimiziran in uporabniku prijazen način ter ob tem zagotavljamo tudi skladnost z zahtevami zakonodaje

Na srečanju je bilo izpostavljeno, da je EK zagotovila podporo, ki omogoča razvoj potrebnih zmogljivosti za boljšo pripravljenost javnih uprav na digitalno transformacijo. Načrt za okrevanje in odpornost Slovenije bo omogočil ustrezen odziv na kritične pomanjkljivosti v digitalizaciji javnega sektorja, ki so bile dodatno izpostavljene v času epidemije COVID-19.

V nadaljevanju zasedanja bodo sledile predstavitve držav članic in diskusije o tem, kako nadgraditi digitalne procese v javni upravi, med drugim tudi predstavitev »Digitalizacija kadrovskih procesov v slovenski državni upravi ter krepitev digitalnih kompetenc javnih uslužbencev«, ki jo bo podal generalni direktor direktorata za javni sektor na Ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar.

Strokovna skupina za javno upravo in upravljanje predstavlja forum za dialog in sodelovanje z državami članicami o reformah s področja javne uprave, vključno s tistimi, ki jih podpira instrument tehnične podpore (TSI). Omogoča povezovanje in komunikacijo držav članic z različnimi strokovnjaki znotraj direktoratov Evropske komisije, olajšuje izmenjavo informacij o tematskih in metodoloških vprašanjih ter dobrih praksah v okviru TSI. Strokovna skupina svetuje komisiji, kako spodbujati usklajevanje in sodelovanje z državami članicami in ustreznimi deležniki na področju modernizacije javne uprave. Predstavniki držav članic sodelujoči v strokovni skupini (pretežno generalni direktorji direktoratov), so pristojni za horizontalne izzive, politike in koordinacijo.