Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je mudil na uradnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji v kraju Neustrelitz v zvezni deželi Mecklenburg - Predpomorjansko.
oba predsednika na vojaških časteh

Uradni obisk predsednika Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji | Avtor: Nebojša Tejić, STA; vir: urad predsednika republike

Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi na glavnem trgu v Neustrelitzu je sledil sprehod predsednikov proti kulturnemu centru Kulturquartier Mecklenburg-Strelitz, kjer se je predsednik Pahor ob prisotnosti župana Neustrelitza Andreasa Grunda in nemškega predsednika Steinmeierja vpisal v Zlato knjigo gostov mesta.

Predsednik Pahor je nato v sklopu uradnega obiska v Nemčiji nemškemu zveznemu predsedniku Steinmeierju podelil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije Red za izredne zasluge - prejel ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo.

Sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Zvezne republike Nemčije pod vodstvom obeh predsednikov.

V nadaljevanju sta voditelja obiskala Deželni center za obnovljive vire energije, kjer ju je pozdravila namestnica ministrske predsednice zvezne dežele Mecklenburg - Predpomorjansko in deželna ministrica za izobraževanje in predšolsko varstvo Simone Oldenburg.