Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza na temo odpadne embalaže

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Razprave, ki jo je o odpadni embalaži organiziral STAklub Slovenske tiskovne agencije (STA), se je udeležila tudi mag. Tanja Bolte, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za okolje.
Levo SINet Stojan Binder , desno Tanja Bolte
1 / 2

Udeležili so se je tudi predstavniki cehovske zbornice, Javne agencije RS za varstvo konkurence, gospodarstva in stroke.

Namen razprave je bilo osvetliti področje upravljanja z odpadno embalažo v Sloveniji ter odpreti ekološka, pravna in ekonomska vprašanja, ki jih odpira novela Zakona o varstvu okolja. Sogovorniki so soočili mnenja za in proti novemu sistemu proizvajalčeve razširjene odgovornosti, katerega izvajanje je začasno zadržalo ustavno sodišče.

»Nobena rešitev ne bo pogodu vsem, nov sistem - z eno ali več organizacijami - pa bo moral zaživeti hitro,« je dejala Tanja Bolte. Nadaljevala je, da moramo kot država narediti vse, da zagotovimo, da je odpadna embalaža pobrana in spomnila tudi na okoli 16 milijonov evrov vreden intervencijski odvoz odpadne embalaže in sveč na račun države v preteklih letih. Glede na izkušnje je edina rešitev novi Zakon o varstvu okolja, ki jasno določa obveznost proizvajalcev, da ustanovijo organizacijo za ravnanje z odpadki na posamičnih tokovih v sistemu proizvajalčeve razširjene odgovornosti.

O novem interventnem odvozu država letos ne razmišlja, saj zakonodaja jasno določa, da morajo družbe za ravnanje z odpadno embalažo prevzeti vso embalažo. "Izredno presenečena sem, da te družbe vztrajajo v sistemu, s katerim se ne strinjajo in je po njihovem tako neurejen," je dodala. Pojasnjuje, da bo država spoštovala odločitev ustavnega sodišča, kakršna koli ta že bo. Če bo novi zakon o varstvu okolja na sodišču padel, bi lahko tudi pri nas razmišljali o neke vrste klirinški družbi, ki bi urejala razmerja med družbami za ravnanje z odpadno embalažo, je nakazala. Je pa poudarila, da bo treba čim prej sprejeti in implementirati zakonodajo, sicer Sloveniji na ravni EU grozijo visoke kazni.