Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Buzeti na delavnici delovne skupine za upravljanje gorskih povodij

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je danes udeležila zadnjega dneva tridnevne delavnice delovne skupine za upravljanje gorskih povodij Organizacije za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov (angleško Food and Agriculture Organization – FAO), ki je pristojna za varovalne gozdove.

Delavnico organizira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v sodelovanju z avstrijskim Ministrstvom za hudourništvo, plazove in varovalne gozdove, sodelujeta pa tudi Zavod za gozdove Slovenije ter Avstrijska zvezna služba za nadzor hudournikov in plazov.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti na delavnici o varovalnih gozdovih na Gorenjskem

Državna sekretarka Tatjana Buzeti na delavnici o varovalnih gozdovih na Gorenjskem | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je uvodoma v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani nagovorila udeležence delavnice. Poudarila je vlogo skupnega predsedovanja Slovenije in Avstrije temu delovnemu telesu, pristojnemu za varovalne gozdove. Sodelovanje namreč omogoča učinkovito izmenjavo strokovnih mnenj, razvojnih idej in izkušenj pri upravljanju z varovalnimi gozdovi, zato je pričakovati tudi pozitiven vpliv sodelovanja na okolje. Mnoge alpske države povezujejo skupni izzivi upravljanja z varovalnimi gozdovi, saj je večina vplivnih dejavnikov čezmejnih. Sodelovanje vseh deležnikov torej omogoča učinkovito izmenjavo strokovnih mnenj, razvojnih idej in izkušenj pri upravljanju z varovalnimi gozdovi.

Dogodek se je po uvodnem delu v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani nadaljeval kot delavnica v varovalnem gozdu ob slapu Peričnik, ob dolini Belce ter v športnem centru Planica. Na omenjenih lokacijah so gozdarski strokovnjaki prikazali varno sečnjo v strmih varovalnih gozdovih, usklajevanje sanacije skalnega podora ter umeščanje večjih infrastrukturnih objektov v po plazovih in poplavah ogrožena območja.