Skoči do osrednje vsebine

Premier častni gost 26. srečanja gospodarstvenikov Primorske

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes na povabilo Primorske gospodarske zbornice kot častni gost udeležil 26. srečanja gospodarstvenikov Primorske v Vili Vipolže v Dobrovem.
Predsednik vlade dr. Robert Golob na 26. srečanju gospodarstvenikov Primorske

Predsednik vlade dr. Robert Golob na 26. srečanju gospodarstvenikov Primorske | Avtor: Tamino Petelinšek/STA

1 / 3

Srečanje so organizirali Primorska gospodarska zbornica v sodelovanju s Severno Primorsko gospodarsko zbornico Nova Gorica, Regionalno zbornico Postojna in Slovensko poslovno točko SPOT. Letošnji že tradicionalni forum je potekal pod naslovom Pričakovanja gospodarstva in ukrepi Vlade RS za poslovno okolje v letu 2023.

V luči zahtevnih razmer, ki jih narekujejo ruska agresija v Ukrajini, energetska kriza in visoka inflacija, so sodelujoči na gospodarskem forumu največ pozornosti namenili stabilnosti poslovnega okolja, hitremu odzivanju in sprejemanju ciljnih ukrepov za blažitev številnih nihanj na svetovnih trgih. Prizadevanja podjetnikov za ohranitev delujočega gospodarstva z nujnimi ukrepi podpira tudi Vlada RS.

Premier dr. Golob je kot častni gost sodeloval v sklepnem delu dogodka in v pogovoru izrazil optimizem, da bo večina slovenskih podjetij energetsko krizo premagala brez večjih udarcev. Naša država lahko za svoje gospodarstvo poskrbi enako dobro kot najbolj razvite države, denimo Nemčija, Belgija in Nizozemska.

Glede cen energentov je poudaril, da so države članice EU enotne o regulaciji zemeljskega plina, za katerega se predvideva več cenovnih kapic, predloge pa bodo države dokončno uskladile v dveh tednih. Cene elektrike za slovensko gospodarstvo bodo tržne in se bodo po oceni premierja gibale med 150 in 250 evri, morda 300 evri za megavatno uro.

Podjetja bodo znotraj tega lahko zaprosila za državno pomoč, za katero bo vlada upoštevala tudi naložbe podjetij za zmanjševanje porabe energije. Ob tem je predsednik vlade znova poudaril pomen obnovljivih virov, ki so »najbolj varna in najmanj tvegana naložba, zlasti sončne elektrarne«.