Skoči do osrednje vsebine

Na četrti seji Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov o košarici živil

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila četrte seje Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov v tretjem 5-letnem mandatu. Člani sveta so se seznanili z vsebino in namenom postavitve aplikacije »primerjava cen osnovnih živil« na spletnem mestu nasasuperhrana.si.
člani sveta sedijo za mizo

Seja sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Ministrica in člani sveta so opravili poglobljeno razpravo o novi aplikaciji za spremljanje cen osnovnih skupin živil, katere namen je upočasnitev nekontroliranih dvigov cen hrane zaradi prehranske in energetske draginje. Kot je poudarila ministrica Šinko, se bo košarica skupin živil, katerih cene se spremljajo, v prihodnje lahko še razširila. Prav tako se bodo nadgradile analize glede porekla izdelkov v ponudbi posameznih trgovcev, kar je po oceni ministrice zelo pomembna informacija za potrošnika.

»V interesu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je, da slovenski potrošniki uživajo kmetijske pridelke oziroma živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji. Le ozaveščen potrošnik je tudi kompetenten potrošnik, kar pomeni, da mu moramo zagotoviti čimbolj celovite informacije«, je poudarila. Najnižja cena živil v primerjalniku je zgolj eden od pokazateljev izvedenih analiz, najnižja cena pa ne zagotavlja tudi slovenskega porekla in višje kakovosti, ki je izrednega pomena tako za posameznika kot za slovensko kmetijstvo.

S tem namenom bo v pregledovalniku košarice živil v prihodnje objavljena tudi analiza porekla izdelkov v posameznih košaricah. Po besedah ministrice je prav tako pomembno, da se potrošnike ozavešča o okolijskih obremenitvah, ki jih povzroča uživanje kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki prepotujejo dolge razdalje. Posledice bomo namreč brez pravočasnega ukrepanja čutili vsi.

V nadaljevanju je svet obravnaval in potrdil tri predloge menjav članov sektorskih odborov za meso in za sadje, ki na podlagi določil Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov opravljajo nalogo posvetovalnih teles sveta za promocijo.

Svet je sejo zaradi obveznosti članov predčasno prekinil in se bo o tekočih promocijskih aktivnostih v sektorju mesa in sadja seznanil v nadaljevanju seje, ki bo predvidoma 27. oktobra 2022.

Svet za promocijo v okviru Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov sestavljajo: Roman Žveglič (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – KGZS) – predsednik sveta, Danilo Potokar (KGZS), dr. Tatjana Zagorc (Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, GZS – ZKŽP), mag. Anita Jakuš, (GZS - ZKŽP), Toni Balažič (GZS - ZKŽP), Alenka Marjetič Žnider (Zadružna zveza Slovenije), Ana Le Marechal Kolar in Jožica Župec (obe Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano).