Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko: »Izjemen dosežek na svetovnem prvenstvu v oranju je rezultat dolgoletnega truda«

Ministrica Irena Šinko je sprejela delegacijo, ki je Slovenijo zastopala na 67. svetovnem prvenstvu v oranju, ki je potekalo od 20. – 22. 9. 2022. Slovenijo sta v tekmovanju zastopala Igor Pate v kategoriji obračalni plugi in Anton Filak v kategoriji plugi krajniki in dosegla izjemen rezultat, saj sta v skupni razvrstitvi dosegla 3. in 15. mesto.
Predstavniki delegacije se fotografirajo z ministrico.

Ministrica Irena Šinko in predstavniki delegacije, ki nas je zastopala na Svetovnem prvenstvu v oranju. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Po dveh letih tekmovalnega premora je na Irskem od 20. do 22. septembra potekalo 67. svetovno prvenstvo v oranju (v angleščini World Ploughing Contest), ki je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno, saj je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel skupno kar tretje mesto. Ob današnjem sprejemu na ministrstvu je ministrica Irena Šinko izpostavila pomen doseženega rezultata: »Vse od svetovnega prvenstva v oranju, ki smo ga v Sloveniji priredili leta 2009, je bilo v to tekmovalno kmetijsko panogo vloženega veliko truda. Večkrat so bili slovenski predstavniki blizu medalje, vendar se jim sreča ni nasmehnila. Pomembno je, da niste obupali, ampak v svoj razvoj vložili še več truda. Ta je bil poplačan z osvojeno medaljo, na kar sem zelo ponosna. Verjamem, da je to za vas dodatna motivacija in naboj, da boste stremeli k najboljšim rezultatom.«

Na edinem tekmovanju v kmetijstvu v svetovnem merilu se je pomerilo najboljših 47 oračev iz 25 držav, in sicer v oranju strnišča in ledine. Prvi dan pri oranju strnišča je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel šesto mesto, medtem ko je Anton Filak s plugom krajnikom zasedel 17. mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili v oranju ledine. Pate je z obračalnim plugom dosegel četrto mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo skupno tretje mesto in prva medaljo za Slovenijo. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 13. mesto v skupni razvrstitvi je bil 15. Kot člani delegacije so Slovenijo na svetovnem prvenstvu zastopali tudi Igor Hrovatič (sodnik in vodja delegacije), Marjan Kardinar (predstavnik Slovenije v Svetovni organizaciji Oračev), Boštjan Bobnar (pomočnik), Tone Hrovat (Center Biotehnike in turizma Grm Novo Mesto) in Jožef Školč (glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije).  

V obeh kategorijah sta se zmage veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.