Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik: »Vlada bo pri odpravljanju prekarnosti svetilnik, ki bo kazal smer«

Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je danes potekal javni posvet o draginji, energetski krizi in problemu prekarnosti, ki sta se ga udeležila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in državni sekretar Urban Kodrič.

V imenu vlade je uvodoma zbrane nagovorila ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki je spregovorila o izzivih razvoja Slovenije 2022.

Poudarila je, da vlada želi ljudem omogočiti čim lažji prehod čez to krizo. »Vlada blaži naprej krizo tam, kjer je to najbolj potrebno, pri posamezniku, na način, da se breme solidarnostno prenese na celotno prebivalstvo, ne samo na posameznike, tudi na gospodarstvo. Prav zato so bili prvi ukrepi, ki jih je vlada sprejemala, usmerjeni v blaženje energetske krize, draginje in v ukrepe, ki bodo poskrbeli najprej za najšibkejše, potrošnike in gospodinjstva, ter nato tudi za mala podjetja, gospodarstvo in nenazadnje tudi za državo,« je dejala ministrica.

V nagovoru se je ministrica dotaknila tudi problematike prekarnosti ter izpostavila, da je to izziv razvoja Slovenije in zaveza, ki jo je treba reševati prednostno: »V koalicijski pogodbi smo zapisali, da bo vlada svetilnik, da bo kazal smer, kako se prekarnost odpravlja - najprej na ravni javnega sektorja in nato skozi primerno oblikovane ukrepe tudi v gospodarstvu,« je poudarila ministrica.

Napovedala je, da bomo to problematiko reševali tehtno, na podlagi dejstev, argumentov in preizkušenih modelov, in sicer naprej na ravni pilotnih rešitev, kjer se bo preizkusilo več različnih modelov v državni upravi, nato pa izbrano rešitev preneslo širše. »Povsod tam, kjer ocenjujemo, da potrebujemo opravljanje storitev na vsakodnevni ravni, smo se odločili, da ne najemamo zunanjih izvajalcev, pač pa te ljudi zaposlimo,« je povedala ministrica.

V nadaljevanju srečanja je potekal pogovor o odpravi prekarnosti z državnim sekretarjem Ministrstva za javno upravo Urbanom Kodričem, ki ga je vodil direktor Inštituta za študije prekariata Črt Poglajen. Sogovornika sta se dotaknila vprašanja, kako odpraviti »outsourcing« v javnem sektorju. Tako kot ministrica, je tudi državni sekretar Kodrič zagotovil, da je odprava »outsourcinga« ena od prioritet, ki se je bo vlada lotila v javnem sektorju, in sicer sistemsko, pri čemer bo človeka postavila na prvo mesto. Poudaril je, da se bo vlada pri načrtovanju zaposlovanja čistilk in varnostnikov držala ključnih načel: zadovoljstva in dostojanstva zaposlenih ter gospodarnosti pri vodenju službNa vprašanje, kako konkretno se bodo te spremembe uvajale, je odgovoril, da je podrobnosti treba še doreči, pa vendar bo po njegovem mnenju najverjetneje to dejavnost opravljala neka skupna služba, ki se bo razlikovala od zasebnih agencij, tako v ciljih kot tudi v principih vodenja, kajti »enakopravna cilja tega sektorja bosta gospodarnost in odgovornost do zaposlenih, ne pa pridobivanje dobička,« je izpostavil Kodrič.

Uvodnemu delu sledijo tri tematske okrogle mize povezane z draginjo, energetsko krizo in problemom prekarnosti, na katerih bodo svoje poglede in rešitve z udeleženci dogodka delili Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Bojan Kumer, minister za infrastrukturo ter Matevž Frangež, državni sekretar za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Organizatorja javnega posveta »Razvojni izzivi Slovenije: draginja, energetska kriza in prekarnost« sta Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in Inštitut za študije prekariata. Partnerji posveta pa so Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter Inštitut za ekologijo.

Podrobnejši program javnega posveta.