Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka sprejela indijsko veleposlanico v Sloveniji

Državna sekretarka Tina Heferle je v prostorih ministrstva sprejela veleposlanico Indije v Sloveniji Namrate Satdeve Kumar.

Na srečanju, ki je potekalo v prijetnem vzdušju, sta govorili o problematiki izkoriščanja indijskih delavcev, zaposlenih v slovenskih podjetjih. Državna sekretarka je ob tem izrazila zavezo slovenske vlade, da uredi to področje, in predstavila pristojnosti Policije na tem področju. Državna sekretarka je poudarila, da »Policija med prednostne naloge na področju odkrivanja in preiskovanja gospodarske kriminalitete uvršča tudi kazniva dejanja, povezana s kršitvami delovnopravne zakonodaje«. »V teh primerih gre za problematiko, ki je lahko povezana z ranljivimi skupinami, na kar je Policija še posebej pozorna,« je povedala Tina Heferle.

Policija tovrstno problematiko spremlja in se odziva v konkretnih primerih, ko je o kršitvah seznanjena in so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Pri tovrstnih sumih kaznivih dejanj pa sodeluje tudi z nadzorstvenimi in inšpekcijskimi organi, kot sta na primer Inšpektorat za delo in Finančna uprava. Leta 2021 je bilo obravnavanih pet, leta 2022 pa 18 oškodovanih indijskih delavcev.

Govorili sta tudi o povečanju števila državljanov Indije, ki nezakonito prehajajo mejo in nato podajo prošnje za mednarodno zaščito. Državljani zlasti Kube, Burundija in Indije namreč zakonito prihajajo v države na Zahodnem Balkanu, nato pa v EU vstopajo nezakonito. Na ta pojav Slovenija od poletja opozarja na različnih ravneh in forumih, pred dnevi pa je ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar v pismu k ukrepanju pozvala tudi komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. Veleposlanica je ob tem povedala, da se v Indiji zavedajo tega problema in odločno nasprotujejo nezakonitim migracijam, pri čemer so pripravljeni na sodelovanje z nami, da se ta trend zajezi. V državi pa po besedah veleposlanice o tem izvajajo tudi kampanjo osveščanja državljanov Indije.

Državna sekretarka Tina Heferle in veleposlanica Indije Namrata Satdeve Kumar stojita pred zastavama Slovenije in EU in se rokujeta

Državna sekretarka Tina Heferle in veleposlanica Indije v Sloveniji Namrata Satdeve Kumar | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2