Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh sprejela gasilce

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes s sodelavcem dr. Tilnom Gorenškom sprejela predsednika Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Mirana Korošaka in njegove sodelavce. Seznanila se je z obstoječim stanjem združenja na področju digitalizacije, sogovorniki so preverili možne sinergije in se dogovorili o priložnostih sodelovanja.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh sprejela predsednika Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Mirana Korošaka s sodelavci

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh sprejela predsednika Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Mirana Korošaka s sodelavci

Povežimo gasilce – vsaka sekunda šteje

Gasilci so v pogovoru izpostavili potrebo po enotnem programu. Torej, da bi bili podatki, ki so danes dostopni na različnih mestih, zbrani na enem mestu – recimo o elektriki, plinu, kanalizaciji, številu oseb v prostoru, številu gasilcev v določeni enoti, številu in vrsti vozil v določeni gasilski enoti ipd. Na tak način, ko vsaka sekunda šteje, bi bilo lahko delo gasilcev še učinkoviteje. Po drugi strani pa so izkazali potrebo po rešitvi, ki bi jim olajšala delo vodenja različnih intervencij, prihode in odhode na intervencijo, povezavo s centri za obveščanje in drugo. Zdaj ima vsaka enota svoj sistem, in to je treba poenotiti, so bili soglasni. Za izvajanje njihovega poslanstva v dobi digitalizacije nujno potrebujejo rešitev, ki bo koristila ne samo gasilcem, ampak tudi policistom, reševalcem, vojakom, Rdečemu križu in drugim.

Ministričini sogovorniki se zavedajo, da mlajše generacije rastejo z digitalnimi rešitvami, medtem ko bi bilo treba starejše kolege prej usposobiti za uporabo novega, a poenotenega sistema, in jih motivirati k uporabi s predstavitvijo prednosti, ki jih ta prinaša.

Ministrica je jasno izrazila razumevanje za predstavljene izzive in jim ponudila podporo pri realizaciji rešitve, ki bo povezal vse vključene, da bomo v Sloveniji v primeru različnih nesreč še varnejši.

Gasilci v številkah

V Sloveniji imamo 1347 poklicnih gasilcev, od tega jih je aktivnih 940. Prostovoljnih gasilcev je okoli 160.000, prostovoljnih gasilskih društev pa 1325. Največja brigada je ljubljanska in šteje 135 poklicnih gasilcev, po številu ji sledita brigadi v Mariboru in Kopru. Najmlajši poklicni gasilci so stari 21 let, upokojujejo se med 56. in 58. letom.