Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na 7. seji odbora za podelitev nagrade Zlata čebela

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila 7. seje odbora za podelitev nagrade Zlata čebela, katere osrednja tema je bila potrditev razpisne dokumentacije za podelitev nagrade Zlata čebela za leto 2023.

Člani odbora so na seji pregledali in odobrili besedilo razpisne dokumentacije. Zlata čebela 2023 se bo podelila za projekte oziroma dosežke na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcev v zadnjih sedmih letih. Namen javnega poziva je opozoriti na prispevek posameznikov, pravnih oseb ali mednarodnih organizacij ter s tem spodbuditi dosežke projektov na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih ter dvigniti njihovo prepoznavnost in okrepiti ozaveščanje o dolgoročnem pomenu, ki ga imajo.

Razpis bo objavljen v slovenskem uradnem listu in na spletnih straneh mednarodnih organizacij objavljen v začetku meseca decembra letos, rok za predlaganje kandidatov za nagrado pa se bo iztekel 1. marca 2023. Nagrajenec bo prejel listino Republike Slovenije, kipec in denarno nagrado v višini 28.000 evrov.

Nagrado Zlata čebela, ki je najvišja državna nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, zaščite čebel in drugih opraševalcev ter ozaveščanja o njihovem pomenu za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje prehranske varnosti, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti, kulturne dediščine ter zdravja ljudi, bo praviloma na svetovni dan čebel, 20. maja 2023 podelil predsednik Republike Slovenije.

Tako s svetovnim dnevom čebel kot tudi z nagrado si Republika Slovenija prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države. Hkrati pa želi s tem doseči tudi mednarodno prepoznavnost ter ozaveščanje širše javnosti o vlogi in pomenu čebel in ostalih opraševalcev za svet, v katerem živimo.