Skoči do osrednje vsebine

Minister Han na Madžarskem o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se danes mudi na delovnem obisku v Budimpešti, kjer se je sestal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártó in ministrom za inovacije in tehnologijo dr. Lászlóm Palkovicsem. Ministri so spregovorili o ukrepanju držav za blažitev energetske krize.

Minister Han je v pogovorih izpostavil tudi interes slovenskih podjetij za krepitev investicij na Madžarskem, predlagal spodbude za manjša slovenska podjetja v Porabju ter čimprejšnji začetek izvajanja tako imenovanega Skupnega sklada za gospodarski in družbeni razvoj narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Minister se bo srečal tudi z izvršnim direktorjem Indotek Group Dánielom Jellinekom, ki prevzema delež v podjetju Fortenova, lastniku družbe Mercator d.o.o.

Minister Matjaž Han je ob srečanju povedal: »Slovenija in Madžarska imata dobre in razvejane odnose na področju gospodarstva. Madžarska je za Slovenijo pomembna trgovinska partnerica, saj se uvršča na 9. mesto med državami, s katerimi Slovenija realizira največ blagovne menjave in na 14. mesto po storitveni menjavi. Madžarska je tudi pomembna investitorica v Sloveniji, zelo pa se povečuje tudi število madžarskih turistov v Sloveniji.«

Ministri so izmenjali informacije o aktualnih razmerah v gospodarstvu in ukrepih, s katerimi obe državi blažita energetsko krizo in motnje v dobavnih verigah. Pri tem so izpostavili nujnost čimprejšnjega skupnega ukrepanja na trgu z energenti na EU ravni. Obenem so izmenjali informacije o načinu ukrepanja obeh držav za omilitev posledic energetske krize na gospodarstvo. 

»Glede krepitve gospodarskega sodelovanja sem izpostavil interes slovenskih podjetij za večja investiranja na Madžarskem, še posebej na področjih avtomobilske, letalske industrije in energetike. Ob tem sem predlagal, da bi Madžarska investicijska agencija Hipa glede na posebnost narodnostno mešanega področja v Porabju madžarska stran proučila možnost subvencij tudi za manjša podjetja, ki ne izpolnjujejo pogojev o minimalni višini investicije 10 milijonov evrov ter vsaj 50 zaposlenih,« je izpostavil minister Han. Slednji se je sestal tudi z izvršnim direktorjem Madžarske investicijske agencije Hipa Istvánom Joó ter s predstavniki slovenskih podjetij, ki poslujejo na madžarskem trgu.

Ministri so se dotaknili tudi posebnega  Skupnega sklada obeh vlad: »Posebej nas veseli, da je bil spomladi letos podpisan sporazum med vladama o Skupnem skladu za gospodarski in družbeni razvoj narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Sedaj moramo konkretizirati delo na tem področju in pripraviti razvojni program«, je pojasnil Han. 

Minister je izpostavil tudi interes za nadaljnje sodelovanje z letalsko družbo WizzAir, kar je pomembno za letalsko povezljivost Slovenije: »Na ministrstvu smo v okviru ukrepa za zagotavljanje večje  povezljivosti Slovenije finančno podprli WizzAir za polete v Slovenijo. Veseli nas, da je WizzAir prepoznaval Slovenijo kot eno ključnih destinacij, zato si želimo nadaljnjega sodelovanja.«

Trgovinska menjava med državami je bila lani 2,7 milijarde evrov, kar je dobrih 20 odstotkov več kot leta 2019. To Madžarsko uvršča na 8. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami. Izvoz je znašal 1,2 milijarde evrov (22,5-odstotno povečanje), uvoz pa 1,4 milijarde evrov (18,3-odstotno povečanje). Podjetja s kapitalom iz Madžarske so pomembni investitorji v Sloveniji, kar je leta 2021 znašalo skupno 495,2 milijona evrov (11,9-odstotno povečanje). Slovenske naložbe na Madžarskem so lani znašale 38,7 milijona evrov (16,2-odstotno povečanje). Madžarski turisti zasedajo 6. mesto vseh turistov iz tujih držav v Sloveniji. V prvi polovici letošnjega leta smo beležili 155.000 turistov (95 odstotkov več kot v enakem obdobju lani) in 425.000 nočitev (86 odstotkov več).

Poslovne priložnosti na madžarskem trgu so med drugim na področjih avtomobilske industrije in e-mobilnosti, elektroindustrije, farmacevtske ter medicinske industrije in tehnologije, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, obnovljivih virov energije in turizma kot tudi na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja v državah v razvoju. 

Minster Han se bo ob tej priložnosti srečal tudi z izvršnim direktorjem Indotek Group Dánielom Jellinekom, ki s prevzemom deleža v podjetju Fortenova lahko vpliva na poslovanje družbe Mercator d.o.o. Minister Han je ob tem povedal: "Kot gospodarski minister pozdravljam tuje investicije v Sloveniji. Pri tem pa je bolj kot nacionalnost pomembna dodana vrednost, ki jo prinaša tuji investitor slovenskemu gospodarstvu, zagotavljanje delovnih mest slovenskim delavcem in spoštovanje naše zakonodaje. Mercator je pomemba gospodarska družba v Sloveniji, saj zaposluje okoli 8.000 delavcev in zagotavlja trgovske police za kakovostne slovenske kmetijske pridelke in živila. Pomembno je, da bo novi lastnik zagotavljal družbi Mercator dolgoročen poslovni in finančni razvoj, ustrezne delovne pogoje za slovenske delavce, trgovske police za slovenske izdelke in nenazadnje razvejano mrežo trgovinskih poslovalnic po Sloveniji.«