Skoči do osrednje vsebine

Vse več občin vključenih v projekt Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

Projektu, ki spodbuja vključevanje oseb z različnimi oviranostmi in invalidnostmi ter ozavešča o njihovih potrebah po dostopnem fizičnem in digitalnem okolju, se pridružuje vse več občin iz vse Slovenije.

Vseslovenskemu projektu »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki ga vodimo na Ministrstvu za infrastrukturo in na Geodetskem inštitutu Slovenije (GI) izvajajo že od leta 2016, se je doslej pridružilo že 55 občin iz vse Slovenije. Cilj je, da se v naslednjih letih k projektu priključi vseh 212 slovenskih občin.

V mesecu avgustu 2022 so se projektu pridružile občine Ankaran, Bled, Piran, Sevnica, Škofja Loka, Velenje in Tržič. Septembra pa so se pridružile še občine Brežice, Zagorje ob Savi, Hrastnik, Dol pri Ljubljani in Mestna občina Ptuj.

Projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« je namenjen izboljšanju dostopnosti in mobilnosti v občinskih urbanih prostorih za prebivalce z različnimi invalidnostmi in oviranostmi, predvsem za gibalno ovirane, za starejše ter za ljudi z okvarami vida in sluha.

V novo pridruženih občinah bo v okviru projekta najprej izveden zajem podatkov o fizični dostopnosti občinske infrastrukture na terenu. To bodo izvajali strokovnjaki Geodetskega inštituta Slovenije (GI) v sodelovanju s predstavniki lokalnih invalidskih društev, saj so oni tisti, ki lahko najbolje izrazijo, katero okolje  je za njih  primerno dostopno in katero ni.

Zbrani podatki s terena bodo obdelani in shranjeni v podatkovni bazi ter prikazani v pregledovalniku podatkov Dostopnost prostora. Na spletnem mestu so prikazani podatki o fizični dostopnosti urbanega prostora v vseh sodelujočih občinah in so brezplačno na voljo vsem uporabnikom. Vsaka v projektu sodelujoča občina lahko te podatke uporabi za izboljšanje dostopnosti obstoječe infrastrukture in tako poveča kakovost bivanja svojih prebivalcev.