Skoči do osrednje vsebine

Slovesen sprejem za 119 zlatih maturantk in maturantov

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič in predsednik republike Borut Pahor sta na Brdu pri Kranju tradicionalno sprejela zlate maturantke in maturante, ki so na maturi 2022 dosegli vse možne točke.

Na splošni maturi je vse možne točke doseglo 22 dijakov, na poklicni maturi 94 poklicno in trije na mednarodni maturi.

Zlate maturantke in maturanti prihajajo iz 14 gimnazij, 42 srednjih šol in dveh mednarodnih gimnazij. »Vaš izjemen dosežek dokazuje, da se ne zadovoljite s povprečnim in da si resnično želite znanja. Še naprej ostanite tako zagnani. Pred nekaj dnevi ste iz maturantk in maturantov postali študentke in študenti. Ne le kot minister, ampak tudi kot profesor na eni od fakultet vam lahko zagotovim, da si želimo takih študentk in študentov. Bodite radovedni in inovativni. Bodite zahtevni do profesoric in profesorjev. Tudi nas je včasih treba spodbuditi,« jim je sporočil minister za izobraževanje, znanosti in šport dr. Igor Papič.

Predsednik republike Borut Pahor je v desetih letih, kolikor je predsednik, čestital 1087 zlatim maturantkam in maturantom. »Prosim vas, da po svoji najboljši vesti storite vse za to, da ne boste samo najboljši učenci, ampak tudi najboljši ljudje,« je zlatim maturantkam in maturantom sporočil predsednik Pahor. Izrazil je željo, da bi svoje znanje uporabljali tako, da bo dobro njim, tistim, ki jih imajo radi, in tudi vsem v družbi, ki se sooča s številnimi težavami.

V imenu zlatih maturantk in maturantov je spregovorila Nina Cankar z Gimnazije Kranj: »Zlata matura je le eden od pokazateljev našega truda in uspeha,« je dejala. Zlate maturantke in maturanti simbolizirajo radovednost, vztrajnost, vedoželjnost in samodisciplino, je prepričana Nina, ki je najboljšim maturantkam in maturantom sporočila: »Sedaj imamo možnost postati tisti, ki bomo sooblikovali našo prihodnost.«

Glasbeni program za slavnostni sprejem so skupaj z učiteljicami mentoricami in učitelji mentorji pripravile dijakinje in dijaki Gimnazije Celje Center, trobilni kvartet Policijskega orkestra pa je zaigral himno.