Skoči do osrednje vsebine

Sestanek pooblaščenih predstavnikov držav naslednic po prilogi D Sporazuma o nasledstvu v Arhivu Jugoslavije

V sredo, 5. oktobra 2022 je po skorajda desetletju zatišja ponovno potekal sestanek pooblaščenih predstavnikov držav naslednic po prilogi D Sporazuma o nasledstvu.
Skupinska slika mednarodne delegacije

Pooblaščeni predstavniki vseh petih držav naslednic. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

1 / 2

Sestanek je potekal v prostorih Arhiva Jugoslavije v Beogradu. Udeležili so se ga pooblaščeni predstavniki vseh petih držav naslednic: direktor Arhiva Jugoslavije dr. Milan Terzić (Srbija), direktor Hrvaškega državnega arhiva dr. Dinko Čutura (Hrvaška), direktorica Arhiva Bosne in Hercegovine Danijela Mrda (Bosne in Hercegovina), direktor Državnega arhiva Republike Severne Makedonije dr. Emil Krstevski (Severna Makedonija) in direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar (Slovenija).

Predstavniki so se soglasno strinjali za okrepitev prizadevanj glede digitizacije skupne arhivske dediščine. Odprli pa so tudi nekaj drugih vprašanj, kot sta vračanje arhivskega gradiva, nastalega na ozemlju sedaj druge države in odpeljanega v  Beograd (vračanje gradiva po načelu provenience) in razmislek o drugačni organizaciji in upravljanju Arhiva Jugoslavije.