Skoči do osrednje vsebine

Potrošniki pozorno spremljajo rezultate popisov in košarice preko primerjalnika prehranskih proizvodov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po treh tednih spremljanja in primerjave prehranskih proizvodov med posameznimi trgovci v Sloveniji in tujini ugotavlja upravičenost tega ukrepa za omilitev draginje.

Primerjalnik kaže zanimanje s strani potrošnikov, katerim je tudi namenjen. Njegov namen je namreč potrošniku ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih prehranskih proizvodov kot tudi informacijo o poreklu ter shemah kakovosti 15 osnovnih skupin živil in 5 dodatnih skupin živil. Primerjalnik do 5. oktobra beleži že več kot 82.000 obiskov.

Košarica živil

Košarica živil | Avtor: Dušan Zidar/Shutterstock.com

Pri analizi zadnjega popisa (drugega po vrsti) košarice živil je bilo ugotovljeno, da je povprečje cen pri vseh trgovcih za 6,74 evra oziroma 13,5 % nižje kot pri prvem popisu. Glavni razlog za razliko so pocenitve 11 skupin živil med obema popisoma. Pri analizi rednih cen skupin izdelkov opažamo, da so se redne cene teh 11 skupin živil v povprečju znižale za 7,05 %.

Ministrstvo ugotavlja tudi veliko zanimanje in podporo spletnemu primerjalniku. Potrošniki preko spletne strani že posredujejo svoja opažanja in mnenja in ministrstvo dejansko informirajo o stanju v trgovinah že naslednji dan po samem popisu.

Primeri, ki jih med drugim potrošniki zaznajo in navajajo:

  • opozorila zaradi dviga cene sladkorja, ker se je podražil v dneh po popisu;
  • spletno stran dojemajo kot zanimivo in uporabno;
  • zanimiva bi bila tudi primerjava osnovnih brezglutenskih in drugih dietnih izdelkov za vse, ki imajo zdravstveno predpisane diete;
  • navajajo razlike med posameznimi trgovci, ki so cenovno ugodnejši po posameznih skupinah živil;
  • predlagajo tudi vključitev dodatnih prehranskih proizvodov, kot so npr. namazi, žitarice za zajtrk, mineralne vode.

Na spletni strani primerjalnika cen je prenovljen zavihek Potrošniki nam sporočajo, kjer se sproti zbirajo in objavljajo odzivi potrošnikov, tako glede predlogov izboljšav, opažanja in stanja pri posameznih trgovcih ter njihovih izkušenj. Potrošniki lahko predlagajo tudi nove izdelke za vključitev v pregledovalnik cen. Obenem pa so potrošniki povabljeni, da sporočajo opažanja, povezana tudi z gibanjem cen, predvsem v terminih pred in po izvedenem popisu.

V kolikor bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaznalo neprimerne prakse oziroma sum kršitve, bo o tem obvestilo pristojni inšpekcijski organ.