Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na generalni skupščini OAD o pomembnosti dialoga med regijama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Samuel Žbogar se je med 5. in 7. oktobrom 2022 v Limi v Peruju udeležil 52. zasedanja generalne skupščine Organizacije ameriških držav (OAD) (angleško - Organization of American States - OAS). Zunanji ministri iz severne, srednje in južne Amerike ter Karibov in stalne opazovalke so v razpravah pod naslovom "Skupaj proti neenakosti in diskriminaciji" obravnavali zmanjševanje socialnih in drugih razlik, ki so se v državah zahodne poloble zaradi posledic pandemije covida-19 še dodatno poglobile.

Državni sekretar Žbogar je nagovoril udeležence v posebnem dialogu držav članic in generalnega sekretarja OAD s stalnimi opazovalkami. Pri tem je poudaril pomen dialoga med obema regijama, tudi z izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Predstavil je pobude in aktivnosti Slovenije za krepitev sodelovanja - med njimi letno mednarodno konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov. Ta naslavlja vsebine, ki so aktualne za obe regiji, kot so podnebne spremembe in voda, krožno gospodarstvo, digitalizacija, umetna inteligenca in socialna kohezija. Zavzel se je za krepitev multilateralnega partnerstva ter zbranim predstavil kandidaturo Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov za  obdobje 2024-2025.

Slovenija ima v OAD od leta 2003 status stalne opazovalke in se udeležuje njenih aktivnosti, tako na sedežu organizacije v Washingtonu kot v državah članicah.  Sodelovanje v OAD Sloveniji omogoča podrobnejši vpogled v razmere na zahodni polobli ter boljše razumevanje dogajanja v posameznih državah. To pomembno dopolnjuje prizadevanja Slovenije na dvostranski ravni ter krepi njena partnerstva z državami Severne in Latinske Amerike ter Karibov.

Državni sekretar je ob tej priložnosti v Limi opravil tudi politične konzultacije z namestnico zunanjega ministra Peruja Ano Cecilio Gervasi. V pogovoru sta pregledala dvostranske odnose in spregovorila o priložnostih nadaljnje krepitve sodelovanja na področju gospodarstva, politike, znanosti in humanitarnega razminiranja. Peru je predstavil svoje prednostne naloge v času predsedovanja Tihomorskemu zavezništvu leta 2023, sogovornika pa sta izmenjala tudi poglede o varnostnih vprašanjih, vključno z vojno v Ukrajini in njenimi globalnimi posledicami.

Ob robu generalne skupščine je državni sekretar Žbogar opravil številne dvostranske pogovore z zunanjimi ministri članic organizacije na temo aktualnih razmer v regiji. Sogovornike je povabil, da se udeležijo naslednje konference Dnevov Latinske Amerike in Karibov v Sloveniji, ki bo osredotočena na karibsko regijo. Predstavil jim je tudi slovensko kandidaturo za nestalno članico v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov v obdobju 2024-25, s katero želi Slovenija prispevati k ohranjanju mednarodnega miru.