Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na dogodku ob 30. obletnici priznanja Slovenije s strani Avstrije poudaril pomen rednega dialoga med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani nagovoril udeležence dogodka ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo.
državni sekretar Štucin za govorniškim odrom, nagovor, za omizjem zbrani drugi govorniki

Državni sekretar Marko Štucin je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani nagovoril udeležence dogodka ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo | Avtor: Domen Pal

1 / 2

V nagovoru je državni sekretar Štucin spomnil na dolgo zgodovino stikov med Slovenci in Avstrijci, v sedanjem obdobju pa predvsem skupne vrednote in skupne cilje obeh držav. "Slovenija bo vedno cenila avstrijsko podporo in pomoč v času slovenskega osamosvajanja," je med drugim dejal. Izpostavil je tudi članstvo obeh držav v Evropski uniji, kjer sodelujeta pri podpori evropske prihodnosti držav Zahodnega Balkana in različnih regionalnih formatih. Poudaril je pomen rednega dialoga med državama, ki prispeva tudi k reševanju odprtih vprašanj in preseganju zgodovinskih bremen. Kot posebno vez med državama je navedel slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in Štajerskem ter izrazil prepričanje, da bo Avstrija sprejela še dodatne ukrepe in sistemske rešitve za manjšinjsko zaščito. Slovenija in Avstrija sta gospodarsko močno povezani in soodvisni. Odnose gradita na pozitivni agendi, ki jo je posebej osvetlilo tudi leto sosedskega dialoga 2019-2020.

Poleg državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Štucina sta zbrane nagovorila še dekan Fakultete za družbene vede prof. dr. Iztok Prezelj in avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. 

Na okrogli mizi, ki je sledila, so sodelovali dr. Iztok Simoniti, nekdanji diplomat in strokovnjak za mednarodne odnose, Bojan Ivanc, ekonomski analitik na Gospodarski zbornici Slovenije, dr. Jutta Stefan-Bastl, prva avstrijska veleposlanica v Sloveniji, in dr. Valentin Inzko, nekdanji avstrijski veleposlanik v Sloveniji.

Dogodek je potekal v organizaciji Fakultete za družbene vede in Veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.