Skoči do osrednje vsebine

Nagovor ministrice Fajon ob začetku tretjega izobraževalnega leta Diplomatske akademije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob začetku novega izobraževalnega leta nagovorila poslušalce Diplomatske akademije. Spregovorila je o izkušnjah v prvih mesecih po prevzemu funkcije zunanje ministrice in aktualnih zunanjepolitičnih temah ter z njimi povezanimi prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike v prihodnjem obdobju.
Ministrica Tanja Fajon in vodja Diplomatske akademije Andraž Zidar pred kamero med predavanjem

Ministrica Tanja Fajon in vodja Diplomatske akademije Andraž Zidar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Ministrica Fajon je uvodoma izrazila veselje nad začetkom novega izobraževalnega leta Diplomatske akademije ministrstva, ki z bogatim programom že tretje leto skrbi za izobraževanja bodočih slovenskih diplomatk in diplomatov ter usposabljanja že delujočih diplomatov. "Pomembno je, da naši mladi, pa tudi starejši tudi preko Diplomatske akademije razumejo, kaj so diplomati ter za koga in kako delajo – diplomacija je namreč servis v službi države," je poudarila.

V zvezi z aktualnimi zunanjepolitičnimi temami se je osredotočila na spremenjeno varnostno okolje v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini in njenimi posledicami, tako za Slovenijo kot za našo neposredno soseščino. "Pred nami so zahtevni tedni in meseci, ki zahtevajo usklajeno delovanje slovenske diplomacije in temu primerno prilagoditev naših zunanjepolitičnih prioritet. Zato na ministrstvu načrtujemo osvežitev Strategije zunanje politike Republike Slovenije, ki bo odražala nove prednostne naloge in bo končana do konca leta," je povedala zbranim v Dvorani Borisa Pahorja in tistim, ki so se pridružili preko avdio-video povezave s celega sveta.

Ministrica se je v nagovoru dotaknila še kandidature Republike Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024-2025, ki je strateška prioriteta Slovenije. "Kandidatura za Varnostni svet OZN je naš skupni projekt in naša skupna odgovornost. Zato je ključnega pomena, da delamo skupaj," je povedala ministrica.

Ministrica je posebej izpostavila tudi pomen krepitve gospodarske diplomacije in ekonomskih svetovalcev. "Gospodarstvo, kultura, šport in zunanja politika namreč z roko v roki gradijo podobo Slovenije v tujini in s tem soustvarjata zaupanje v državo in njeno privlačnost za tuje investitorje," je še dodala ministrica.

Vse uslužbence ministrstva za zunanje zadeve je pozvala, da pridejo do nje z idejami in predlogi, pobudami, pa tudi težavami, saj si želi, da bi vsi skupaj delovali kot ekipa v dobrobit Slovenije.