Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh na spoznavnem obisku sprejela veleposlanika Japonske Hiromichija Matsushimo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima sta ocenila, da so odnosi med Japonsko in Slovenijo dobri ter se pogovorila o možnostih sodelovanja med državama na področju digitalne preobrazbe.
Ministrica za digitalno preobrazbo sprejela veleposlanika Japonske

Ministrica za digitalno preobrazbo sprejela veleposlanika Japonske

Japonska je uspešna pri izvajanju razvojnega koncepta Družba 5.0, katerega cilj je s pomočjo digitalizacije uravnotežiti gospodarski razvoj, nasloviti konkretne izzive in ustvariti boljšo družbo, osredotočeno na človeka. Sogovornika sta se strinjala, da je veliko možnosti za krepitev sodelovanja. Osredotočila sta se na področje umetne inteligence, kjer ima Slovenija veliko znanja in izkušenih strokovnjakov in na področje digitalnega opismenjevanja, s poudarkom na starejših, saj imata obe državi podobne izzive s staranjem prebivalstva. Prav tako sta izmenjala poglede na oblikovanje pametnih mest in skupnosti ter izzive na področju rabe podatkov in interoperabilnih digitalnih storitev ter poudarila pomen varne kritične infrastrukture.

Ministrica dr. Stojmenova Duh se bo o konkretnih projektih sodelovanja pogovarjala s predstavniki Japonske novembra letos, ko se bo v Tokiu udeležila zasedanja Globalnega partnerstva za umetno inteligenco.