Skoči do osrednje vsebine

Ministrica: policijska uniforma je simbol enega najlepših poklicev

Muzej slovenske policije se letošnjim Dnevom evropske dediščine pridružuje z okroglo mizo in odprtjem razstave o ohranjanju tehniške dediščine na Štefanovi ulici v Ljubljani. Na uvodnem dogodku v Beli galeriji v Ljubljani je zbrane nagovorila ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in ob tej priložnosti Muzeju slovenske policije predala svojo uniformo prve generalne direktorice policije.
Prihod ministrice mag. Tatjane Bobnar na dogodek ob predaji uniforme, na parkirišču se rokuje z vodjo muzeja.

Prihod ministrice mag. Tatjane Bobnar na dogodek ob predaji uniforme | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3

Rastoča zbirka uniform ima v policijskem muzeju posebno mesto. Prva uniforma generalne direktorice policije v vsej naši zgodovini ima zato še prav svojevrstno zgodovinsko in simbolno vrednost, je dejala ministrica.

»To uniformo sem prvič oblekla decembra 2018. Nosila sem jo ponosno in častno. V polnosti sem se zavedala, kaj pomeni in kakšno odgovornost prinaša. Poleg tega je ta uniforma zame simbol enega najlepših poklicev na svetu, ki poleg obveznosti in dolžnosti prinaša tudi izjemno povezanost, kolegialnost in predvsem srčnost. Pravijo, da policist policijske uniforme v resnici nikoli ne sleče. Res je: ne gre le za službeno oblačilo, gre za nekaj več: policijo namreč nosimo v srcu, ne glede na uniformo, položaj ali funkcijo. Kot ministrica za notranje zadeve sem pred štirimi meseci resda slekla uniformo, a policija ostaja del mene in to se nikoli ne bo spremenilo,« je v nagovoru poudarila ministrica.

Na notranjem ministrstvu in policiji se upravičeno ponašamo z Muzejem slovenske policije. Ta je edinstven nosilec specifične in bogate kulturnozgodovinske dediščine organov za notranje zadeve in policije na Slovenskem vse od začetkov leta 1920 do danes. Z njim na eni strani uspešno krepimo integriteto in pripadnost v notranji javnosti, na drugi strani pa s svojo odprtostjo za širšo, zunanjo javnost večamo ugled policije in krepimo zaupanje v njeno delo.

Na današnjem dogodku so poleg vodje policijskega muzeja Darinke Kolar Osvald sodelovali še Maja Hakl Saje, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič, direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik mag. Zvezdan Marković, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič in vodja restavratorskega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije Drago Štimac.

Dnevi evropske kulturne dediščine, ki potekajo od leta 1991 pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, so skupna akcija številnih evropskih držav. Tudi v Sloveniji, ki je bila pred več kot tremi desetletji celo ena od pobudnic teh dnevov.