Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek na forumu v Monoštru: »Sodelovanju med sosedi ni alternative«

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek je na Monoštrskem forumu izpostavil pomen čezmejnih (Interreg) programov, ki zagotavljajo temelje za odpravo administrativnih, jezikovnih in drugih ovir, s katerimi se sooča prebivalstvo obmejnega območja.

»Sodelovanje je ključno za medsebojno spoznavanje in dvig zaupanja v čezmejnem območju ter nas vse skupaj miselno bogati. Vedno bodo obstajali skupni izzivi, ki presegajo državne meje, zato sodelovanju med sosedi ni alternative,« je poudaril minister Jevšek.

Na kratko je predstavil program sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko. Ta je v iztekajočem se finančnem obdobju namenjen razvoju trajnostnega, varnega in živahnega obmejnega območja s spodbujanjem »zelenega turizma«. »V okviru programa je bilo v finančnem obdobju 2014-2020 odobrenih 24 čezmejnih projektov, ki so rezultat povezovanja več kot 100 madžarskih in slovenskih partnerjev,« je dejal minister Jevšek.

Izpostavil je nekaj odličnih projektov programa sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko, kot sta denimo projekt z akronimom GO IN NATURE, ki je vzpostavil mrežo naravi prijazne turistične infrastrukture v zavarovanih območjih narave v projektni regiji, ter projekt z akronimom RIGHT PROFESSION II, katerega cilj je bil približati in predstaviti perspektivne tehniške poklice mladim in kariernim svetovalnim delavkam na dostopen in zanimiv način in tako povečati vpis in zanimanje za tehniške programe kljub zmanjšanju populacije otrok za več kot 10%.

»Dobrih in razvojno naravnanih projektnih idej, ki bodo pomagale izkoristiti dane priložnosti in zmanjševati čezmejne razlike si želimo tudi v finančnem obdobju 2021-2027, ki se bo dejansko začelo izvajati v začetku 2023. Tako se bo dvignila kakovost življenja prebivalcev na tem lepem koščku ozemlja med Madžarsko in Slovenijo, še zlasti življenja mladih, ki bodo videli perspektivo, da si ustvarijo življenje v tej regiji,« je še poudaril minister Jevšek.

Kohezijska sredstva so v osnovi namenjena skladnemu razvoju regij, sredstva za čezmejne programe pa še dodatno zmanjšanju administrativnih in drugih ovir, ki izhajajo iz nacionalnih in administrativno-upravnih meja.