Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Buzeti na mednarodni konferenci Evropske mreže sirarjev izpostavila pomen sirastva v Sloveniji

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila Mednarodne konference in letne skupščine Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev (angleško Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network – FACE). Teme letošnje strokovne konference so od tehnoloških do zgodovinskih, končni cilj pa je ohranjanje tradicionalnih sirov. Konferenca FACE bo sklenjena z okroglo mizo na temo planinskih sirov.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila pomen sirarstva v Bohinju in njegovo dolgoletno tradicijo. Prva sirarska družba je bila namreč ustanovljena že v 19. stoletju. Ob tem je državna sekretarka dodala: »Sir je bil najpomembnejši mlečni izdelek v vseh obdobjih slovenskega zgodovinskega razvoja. Že od nekdaj so na slovenskih planinah sirili sire in jih v večjih mestih tudi prodajali. Znanje in mojstrstvo ljudi je omogočilo, da so njihovi siri postali znani preko lokalnih meja.« Poudarila je, da pomen sirarstva v Sloveniji dokazujejo številni siri z zaščiteno označbo porekla. Trenutno v te spadajo Mohant, Tolminc, Nanoški sir in Bovški ovčji sir, ki se lahko še dodatno označujejo z označbo, »narejeno na planini«.

Dotaknila se je tudi vpliva epidemije Covid-19 na kmetijstvo. Poudarila je, da je ta pokazala ranljivost slovenskega kmetijstva, zato bo v prihodnje potrebno okrepiti odpornost družbe na grožnje, kot so vplivi podnebnih sprememb, gozdni požari, neustrezna prehranska varnost ali izbruhi bolezni: »Prehod na trajnostni prehranski sistem, kar planšarstvo sigurno je, lahko prinese okoljske, zdravstvene, socialne in gospodarske koristi ter zagotovi, da bomo z okrevanjem po krizi stopili na trajnostno pot. Za uspešno okrevanje in prehod je bistvena zagotovitev trajnostnega preživetja primarnih proizvajalcev, ki še vedno zaostajajo po prihodkih.«

Udeležencem konference je državna sekretarka Buzeti predstavila tudi strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027. Sirarji lahko pridobijo sredstva za ustanovitev in začetno delovanje priznane skupine proizvajalcev ter podporo dejavnostim informiranja in promociji proizvodov iz shem kakovosti. Te spodbude bodo po besedah državne sekretarke pomagale ohraniti slovenske tradicionalne sire.

V okviru konference bo popoldan potekala tudi okrogla miza z naslovom »Planinski siri«, na kateri bo sodelovala direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal, jutri pa bo na Brdu pri Kranju potekal 3. Festival slovenskih sirov. Pričakuje se visoko udeležbo sirarjev iz Slovenije in iz tujine. Dogodka se bo udeležila tudi ministrica Irena Šinko.