Skoči do osrednje vsebine

Razmere po močnem deževju si je v Osilnici ogledal tudi minister Šarec

Močno deževje, ki je te dni ponovno zajelo Slovenijo, je povzročilo še dodatno škodo na že prizadetih in razmočenih območjih jugovzhodne Slovenije. Občino Osilnica, ki je bila med najbolj prizadetimi v vodni ujmi sredi septembra, je obiskal minister za obrambo Marjan Šarec s sodelavci. Tudi tokrat bo pri odpravi posledic deževja, narasle Kolpe in hudournikov na pomoč priskočila Slovenska vojska.

Največ škode je voda povzročila na cestah, ki so bile že poškodovane ob poplavah pred dvema tednoma. Več jih je ponovno le delno ali občasno prehodnih. Domačini na teh območjih imajo zato zelo otežen dostop do zdravnika in najnujnejših življenjskih potrebščin.

Po današnjem ogledu razmer na prizadetih območjih je minister povedal, da bo že v ponedeljek prišla inženirska enota Slovenske vojske s stroji, s katerimi bodo pomagali pri urejanju poškodovanih cest, da bodo ponovno varne za uporabo. Pri tem je poudaril, da Ministrstvo za obrambo skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje izvaja le interventne ukrepe in tako omogoči najnujnejše za življenje na prizadetem območju. Pomembno je, da smo se hitro in učinkovito odzvali, je še poudaril minister.       

Ker gre za demografsko ogroženo občino z majhnim številom prebivalcev in tudi majhnim občinskim proračunom, razmer tukaj ne moremo primerjati z nobeno drugo občino v Sloveniji, zato je pomembno, da takoj pomagamo pri sanaciji škode, ki jo je povzročila povodenj. Ta je velika, saj je voda tokrat spet odnesla že popravljene odseke prometne infrastrukture na nekaterih predelih, ki smo jih že sanirali po prejšnjih poplavah. Minister je ob tem izrazil upanje, da bi prevoznost vseh cest lahko zagotovili do koca leta, kar nam bo uspelo, če bomo stopili skupaj in interventno vložili dodatna sredstva za obnovo prometne infrastrukture. Pri tem bo ključna vloga direkcije za infrastrukturo in vodarjev ter vseh drugih služb, ki lahko pomagajo pri odpravljanju škode po poplavah. Ob takih izrednih dogodkih se pokaže, kako pomembna je preventiva, zlasti pri čiščenju strug vodotokov in nanosov. Tako bodo tudi poplave manj uničujoče oziroma jih na nekaterih delih sploh ne bo, je še opozoril minister Šarec.

Tudi županja občine Osilnica Alenka Kovač je izrazila upanje, da bo sanacija hitra oziroma, da bo čim prej stekla. Že danes so nekatere ceste vsaj za silo prevozne, zato je upravičen poziv Ministrstvu za infrastrukturo za pomoč pri obnovi uničene infrastrukture. Ob tem se je županja zahvalila Ministrstvu za obrambo za zelo hiter odziv in napotitev Slovenske vojske, ki je pomagala že ob prejšnji povodnji. Poudarila je še, da v občini nimajo veliko ljudi s težko mehanizacijo, ki bi lahko priskočili na pomoč, zato je zelo pomembna hitra in učinkovita pomoč države.

Minister si je danes ogledal tudi razmere v občinah Kostel in Črnomelj.