Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra dr. Igorja Papiča ob začetku študijskega leta 2022/2023

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V ponedeljek se začenja novo študijsko leto. Ob tej priložnosti je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič v posebni poslanici vsem študentkam in študentom zaželel uspešno študijsko leto.

Videoposnetek poslanice ministra dr. Igorja Papiča si lahko ogledate na spletni strani YouTube.

Spoštovani študentke in študenti, profesorice in profesorji, spoštovani zaposleni v visokem šolstvu in v višjem strokovnem izobraževanju!

Vstopamo v novo študijsko leto, v katerem prisrčno dobrodošlico izrekam bruckam in brucem. Verjamem, da bodo vaša študijska izbira in pričakovanja v visokošolskem prostoru uresničeni. Dobrodošlica gre tudi vsem ostalim študentkam in študentom hkrati z željo, da bi bili uspešni in postali opolnomočeni kasneje, ko boste študij zaključili, za nadaljevanje karierne poti.

Dobra novica je, da se študijsko leto 2022/2023 pričenja v predavalnicah in v laboratorijih. Lepo naprošam vse, da smo odgovorni in upoštevamo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako se bo lahko študijsko leto ves čas odvijalo v predavalnicah, prav tako bodo lahko odprti študentski in dijaški domovi.

Da bi omilili socialno stisko, smo na našem ministrstvu še pred pričetkom študijskega leta pripravili zakon o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, s katerim smo omogočili, da se cene v javnih študentskih in dijaških domovih ter zasebnih študentskih domovih v celotnem novem študijskem letu za študentke in študente ne bodo povečale. Iz proračuna pa se bomo zagotovili dodatna sredstva ob dvigu stroškov delovanja zaradi vpliva visokih cen.

Spoštovane in spoštovani,

znanost in visokošolsko izobraževanje sta ključna dejavnika družbenega napredka. Zavedajoč se tega, bomo v prihodnje prenovili visokošolsko zakonodajo in tako ustrezno organizirali naše visoko šolstvo. Vse v želji, da Slovenija postane družba znanja, ustvarjalnosti in inovativnosti.

Razvijali bomo tudi programe višjih strokovnih šol in jih še bolj povezali s potrebami širše družbe.

V novem študijskem letu vam vsem želim, da bi potekalo v znamenju pridobivanja novih znanj in spoznanj, pa tudi raziskovalnih dosežkov ter visokošolske in znanstvene odličnosti.