Skoči do osrednje vsebine

Veliko zanimanja starejših za elektronske storitve države

V tem tednu je v Cankarjevem domu potekal 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), katerega rdeča nit je bila digitalizacija za vse generacije. Poleg pestrega programa je festival nudil tudi priložnost za medgeneracijsko sodelovanje, povezovanje in izmenjavo izkušenj. Na dogodku so v okviru stojnice »e-poslujem z državo« obiskovalci lahko spoznali elektronske storitve (e-storitve) države, zanje pa je bila na voljo tudi prijavna točka, kjer so lahko pridobili mobilno identiteto smsPASS ali digitalno potrdilo SIGEN-CA, za kar se je odločilo kar 345 obiskovalcev.

Da tudi starejše zanima uporaba naprednih elektronskih storitev, ki poenostavlja pot komunikacije in poslovanja z državo, so dokazali udeleženci F3ŽO z obiskom razstavnega prostora »e poslujem z državo«, na katerem smo Ministrstvo za javno upravo, Služba vlade za digitalno preobrazbo in Nacionalni inštitut za varovanje zdravja predstavljali elektronske storitve države. Obiskovalci so na naši stojnici imeli priložnost spoznati storitve državnega portala eUprava, e-storitve portala zVem, lahko so oddali pobudo za izboljšavo predpisov, postopkov ali obrazcev na STOP Birokraciji, zanje pa je bila na voljo tudi prijavna služba Državnega centra za storitve zaupanja - SI-TRUST in referenti iz Upravne enote Domžale, ki so vsakemu, ki digitalne identitete še nima, pomagali pridobiti brezplačno mobilno identiteto smsPASS ali digitalno potrdilo SIGEN-CA.

Ekipa svetovalcev, ki je na skupnem razstavnem prostoru zainteresiranim obiskovalcem predstavljala omenjene storitve, je bila vesela velikega zanimanja za uporabo elektronskih storitev države ter dejstva, da je kar 345 obiskovalcev festivala izkoristilo priložnost in si uredilo digitalno identiteto, od tega se jih je 157 odločilo za pridobitev mobilne identitete smsPASS in enako število (157) oddalo zahtevek pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA.

Vsem obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo za obisk ter jim želimo uspešno uporabo e-storitev države.

Hvala tudi referentom Upravne enote Domžale, ki so prijavno točko za pridobitev mobilne identitete smsPASS ali digitalnega potrdila SIGEN-CA za nekaj dni približali uporabnikom in jo vzpostavili v Cankarjevem domu.

Več o naprednih e-storitvah države tudi v video predstavi - Elektronske storitve za vse generacije.