Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan pomorstva 2022

Letošnji svetovni dan pomorstva, ki ga obeležujemo 29. septembra, je usmerjen v trajnostno prihodnost pomorskega sektorja, v kateri bo še večji poudarek na varovanju občutljivega morskega okolja.
1 / 2

Mednarodna pomorska organizacija (IMO) je zato kot osrednjo temo letošnjega svetovnega dneva pomorstva izbrala vsebine o novih tehnologijah za bolj zeleni pomorski sektor (angl. »New technologies for greener shipping«). Tema nam ponuja priložnost, da se osredotočimo na pomen trajnostnega pomorskega sektorja.

V tej smeri so sprejeti predpisi IMO, ki spodbujajo inovacije pri gradnji ladij, pogonu in uporabi energetsko učinkovite tehnologije. Obvezne zahteve Konvencije o preprečevanju onesnaženja z ladij spodbujajo raziskave in naložbe za zmanjšanje emisij z ladij. Vse z namenom, da po pandemiji ustvarimo boljši in bolj zeleni pomorski sektor.

Sporočilo Generalnega sekretarja IMO, Kitack Lima ob Svetovnem dnevu pomorstva

Ministrstvo za infrastrukturo in Uprava RS za pomorstvo se pridružujeta sporočilu Generalnega sekretarja IMO ob Svetovnem dnevu pomorstva in ob tej priložnosti čestitata pomorščakom in pomorščakinjam širom sveta ter vsem drugim deležnikom, ki skrbijo, da se krog pomorske plovbe nikoli ne prekine.

V počastitev svetovnega dneva pomorstva bo stavba Uprave za pomorstvo osvetljena z modro zeleno svetlobo.