Skoči do osrednje vsebine

Objavljen tretji razpis EU programa Digitalna Evropa

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
V okviru programa Digitalna Evropa, ki za digitalno preobrazbo v letih 2021–2027 namenja več kot 7 milijard evrov, je Evropska komisija ta teden objavila tretji sklop razpisov na različnih tematskih področjih: od področja umetne inteligence, oblačne infrastrukture, podatkovne ekonomije pa do področja naprednih digitalnih spretnosti.

Znotraj krovnega programa Digitalna Evropa so objavljeni trije delovni programi (osrednji delovni program, delovni program za področje kibernetske varnosti in delovni program evropskih vozlišč za digitalne inovacije), ki vključujejo aktivnosti za uresničevanje ciljev na več tematskih področjih.

Trenutni razpis obsega naslednje možnosti prijave projektov:

Program Digitalna Evropa je namenjen krepitvi evropske strateške digitalne suverenosti in uvajanju naprednih digitalnih rešitev v javni sektor in podjetja, s čimer želi prispevati k hitrejši in učinkovitejši digitalni preobrazbi. Predvidene strateške naložbe v ključne stebre programa (HPC - high performance computing, kibernetska varnost, umetna inteligenca, napredna digitalna znanja in spretnosti) bodo pripomogle k uresničevanju zastavljenih ciljev EU v okviru evropskega digitalnega desetletja.

Osrednji delovni program oziroma glavni delovni program (angl. DIGITAL Europe Work Programme 2021–2022), v vrednosti 1,38 milijarde evrov, je namenjen naložbam na področju umetne inteligence (UI), oblačne infrastrukture in podatkovnih prostorov, kvantne komunikacijske infrastrukture, naprednih digitalnih znanj in spretnosti ter pospeševanju uporabe naprednih digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi. Delovni program se bo izvajal do konca leta 2022.

Delovni program za področje kibernetske varnosti (angl. DIGITAL Europe – Cybersecurity Work Programme 2021–2022), v vrednosti 269 milijonov evrov, bo omogočil krepitev kibernetske varnosti z naložbami v napredno varnostno opremo, orodja in podatkovno infrastrukturo. Poleg tega bo spodbujal izmenjavo znanj in spretnosti na področju kibernetske varnosti, dobrih praks in omogočil uvajanje sodobnih rešitev kibernetske varnosti v podjetjih. Delovni program se bo izvajal do konca leta 2022.

V okviru delovnega programa evropskih vozlišč za digitalne inovacije (angl. DIGITAL Europe - EDIH  Work Programme 2021 – 2023) bo vzpostavljena mreža evropskih vozlišč za digitalne inovacije, ki bodo omogočila svetovanje pri uvajanju naprednih digitalnih tehnologij in pripomogla k digitalni in zeleni preobrazbi zasebnega in javnega sektorja.