Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko s predstavniki trgovcev o spremljanju košarice živil

Ministrica Irena Šinko se je danes sestala s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije in šestih trgovcev, ki so vključeni v spremljanje košarice prehranskih proizvodov v okviru vladnega ukrepanja za obvladovanje draginje. Namen sestanka je bil seznanitev z odzivi trgovcev ter skupni dogovor za še boljšo primerjavo oziroma spremljanje živil ter njihov prikaz na pregledovalniku osnovnih prehranskih proizvodov.

Današnji sestanek je bil zelo konstruktiven, trgovci so predstavili odprta vprašanja v povezavi s košarico živil, ki so se nanašala na metodologijo. Vsa vprašanja so bila tudi razrešena.

Trgovci so opozorili, da naj bi pri popisu živil prišlo do določenih napak, ki so bile tudi izpostavljene v javnosti. Na sestanku so predstavniki ministrstva in trgovcev ugotovili, da večjih napak ni bilo zaznati, odstopanja, ki so bila ugotovljena, pa so bila sproti odpravljena. Ena od napak se je nanašala na poimenovanje določenih živil, ki niso bila popisana, za kar se je ministrstvo tudi opravičilo, trgovci pa so opravičilo tudi sprejeli.

Dogovori z današnjega sestanka se bodo po prejemu dodatnih informacij s strani trgovcev v naslednjih dneh tudi upoštevali v metodologiji naslednjega popisa. Pri naslednjih popisih bodo prisotni tudi predstavniki trgovcev, s čimer se bo zmanjšala možnost morebitnih človeških napak. Prav tako bo od naslednjega popisa znova objavljena analiza košarice najcenejših živil.

Vsa morebitna odprta vprašanja, ki se bodo tekom izvedbe javnega naročila popisa živil pojavila, se bodo sproti reševala.

Ministrstvo bo s projektom primerjave cen nadaljevalo do konca zastavljenega obdobja in po potrebi še podaljšalo in prilagodilo novim okoliščinam. Prvi odzivi tudi kažejo veliko zanimanje za pregledovalnik in v veliki meri tudi podporo potrošnikov. Prav tako podatki o obisku spletne strani kažejo, da je pregledovalnik zanimiv za veliko število ljudi.