Skoči do osrednje vsebine

Delavnica Koordinatorjev programov gospodarskih reform in Instrumentov za predpristopno pomoč

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je na Bledu udeležil otvoritvenega dela delavnice "Koordinatorji programov gospodarskih reform in Instrumentov za predpristopno pomoč kot navdihujoči voditelji". Dogodek poteka v okviru projekta "Strukturne reforme bolje vključene v fiskalne okvirje – FIR 2", ki ga financira Evropska unija.
Nagovor državnega sekretarja Štucina

Nagovor državnega sekretarja Štucina | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Štucin je kot osrednji govorec v nagovoru poudaril podporo Slovenije državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU in podporo širitvi EU. Izpostavil je pomen medsebojnega sodelovanja pri skupnih izzivih, s katerimi se zaradi vojne v Ukrajini soočata EU in Zahodni Balkan, med njimi so hibridne grožnje, energetska in prehranska varnost. EU in države Zahodnega Balkana sodelujejo tudi pri drugih globalnih izzivih - okrevanju po pandemiji covida-19, ilegalnih migracijah in boju proti organiziranemu kriminalu. Državni sekretar Štucin je poleg okrepljenega sodelovanja EU z regijo Zahodnega Balkana poudaril tudi pomen sodelovanja med samimi državami iz regije, kar bo med drugim dolgoročno pripomoglo k spravi med državami in v regiji.  

"Države, ki se vključujejo v EU morajo izpolniti pričakovanja pri usklajevanju z normami, standardi in politikami EU," je še povedal državni sekretar. Pri tem je opozoril na vlogo državne uprave, ki je nosilec predpristopnega procesa, in povedal, da lahko samo usposobljena in dobro delujoča državna uprava izvede zahtevane reforme in prispeva k doseganju trajnostne rasti, makroekonomske stabilnosti, modernizacije delovanja države, odpornega gospodarstva in varnosti. Udeležencem delavnice je zaželel še uspešno izmenjavo znanj in izkušenj.

Dogodek so organizirali Center odličnosti v financah (angleško Center of Excellence in Finance - CEF), Regionalna šola za javno upravo (angleško Regional School of Public Administration - ReSpa) in Poslovna šola Bled - IEDC.