Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Igorja Papiča z veleposlanikom Japonske v Sloveniji Hiromichijem Matsushimo

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister dr. Igor Papič je na srečanju sprejel veleposlanika Japonske v Sloveniji njegovo ekselenco Hiromichija Matsushimo.

Slovenija in Japonska, ki obeležujeta 30. obletnico diplomatskih odnosov, gojita tesne in prijateljske odnose. Sodelovanje kontinuirano in zgledno poteka na področjih znanosti in visokega šolstva, gospodarstva ter športa. Sogovornika sta pozornost posvetila področjem, kjer se kažejo možnosti in interes za poglobitev sodelovanja. Priložnosti za to ponuja tudi skorajšnji obisk ministra dr. Papiča na Japonskem, kjer se je odzval vabilu na 19. STS forum (angleško: Science and Technology in Society forum). Konference se tradicionalno udeležujejo gostje iz znanstvene politike na najvišji ravni, visoki gostje uglednih institucij na področju znanosti ter ugledni predstavnice in predstavniki znanstvene skupnosti iz vsega sveta.

Krovni tematski sklopi konference obsegajo energijo, podnebne spremembe, inovativni inženiring, znanstveno-tehnološko sodelovanje, znanost in tehnologijo v izobraževanju ter zemljo in skupne dobrine, znotraj katerih se bodo odvila ločena zasedanja. Pred začetkom Foruma bo potekala razprava na visoki ravni med EU in Japonsko ter okrogla miza ministrov na temo raziskav, usmerjenih v reševanje perečih globalnih izzivov ter vlogi znanosti in tehnologije v družbi po pandemiji COVID-19.

Minister dr. Igor Papič se bo ob robu programa sestal na vrsti bilateralnih srečanj. Japonski veleposlanik je ministru čestital in zaželel veliko uspeha, minister pa se je ob tej priložnosti zahvalil tudi za podporo Veleposlaništva Japonske.