Skoči do osrednje vsebine

Spoznavno srečanje ministrice z avstrijsko veleposlanico

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je danes na spoznavnem srečanju sprejela avstrijsko veleposlanico v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer. Sogovornici sta pohvalili sodelovanje med državama, še zlasti med policijama obeh držav, in izrazili željo, da bo tako tudi v prihodnje.
Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Obe državi se srečujeta s povečanimi migracijami, na kar vplivajo zlasti ugodni vizumski režimi nekaterih držav na Zahodnem Balkanu. Da bi omilili razmere, sta Slovenija in Avstrija skupaj z nekaterimi državami članicami EU na Evropsko komisijo naslovili pismo s pozivom za uskladitev vizumskih režimov držav Zahodnega Balkana z vizumsko politiko EU.

Ministrica je veleposlanici povedala, da na ministrstvu pripravljamo novo migracijsko strategijo, za ta namen pa smo ustanovili tudi posvetovalno telo. »To temelji na vključevanju, solidarnosti in spoštovanju človekovih pravic ter zagotavljanju varnosti.« Dodala je, da z meje s Hrvaško umikamo žico, pri tem pa policija s spremenjeno taktiko in metodiko dela ter drugimi ukrepi še naprej zagotavlja ustrezen nadzor in visoko stopnjo varnosti.

Govorili sta tudi o prihodnosti schengenskega območja, vključno s širitvijo. Ministrica je ob tem izrazila nezadovoljstvo z avstrijskim podaljšanjem nadzora na notranji meji med državama.

Srečanje predstavnikov ministrstva z veleposlanico Avstrije

Srečanje predstavnikov ministrstva z veleposlanico Avstrije

1 / 2